08. 10. 2013.

Rižoto od janjetine i agrettija na moj način



Sastojci:

-jedna janjeća lopatica oko 80 dag
-35 dag svježeg agrettija
-25 dag pelata
-10 dag sitno kosane ljutike
-20 dag Arborio riže
-janjeći temeljac
-2 dcl Pošipa
-0,8 dcl maslinovog ulja
-0,5 jušne žlice sitno kosanih kapara
-0,5 jušne žlice pesta od motara
-komadić maslaca veličine oraha
-papar
-sol



Na maslinovom ulju desetak minuta prodinstamo agretti i pelate. Posolimo, popaprimo, dodamo janjeću plećkicu koju smo prethodno nekoliko sati marinirali u pestu od motara, sitno kosanim kaparama i Pošipu.



Janjeću plećkicu "zakopamo" u agretti i pelate, dodamo Pošip, pesto od motara i kapare u kojima se plećka marinirala, posudu poklopimo i na tihoj vatri pirjamo oko 40 minuta.


Plećkicu izvadimo, odstranimo kosti a meso narežemo na komadiće veličine srednje šljive.


U drugoj tavi na žlici maslinovog ulja uz dodatak prstohvata krupne morske soli popržimo rižu dok ne postane staklasta. Kod pripreme rižota, kada rižu pržimo, obavezno dodamo nešto krupne morske soli koja tada služi kao abraziv jer će tijekom prženja i stalnog miješanja izgrebati površinu zrna riže, a što će kasnije uzrokovati jače otpuštanje sluzavog škroba čime ćemo postići još veću kremoznost rižota. 


Poprženu rižu dodamo na janjetinu s agrettijem. Lagano miješamo dok riža ne upije svu tekućinu koju su pustili janjetina i agretti, a zatim uz neprestano miješanje postepeno, po malo, dodajemo vreli janjeći temeljac. Nakon 16-18 minuta koliko se Arborio riža kuha, rižotu dodamo maslac i dobro ga umiješamo.

Rižoto odmah serviramo vruć, obilno posut Pecorinom fresco bianco.



Nema komentara:

Objavi komentar