Stranice

17. 10. 2010.

Pekmez od badem tikve i kestena



Sastojci:

(za 5 staklenki od 7 dcl)

Pečena, ova prelijepa tikva ima delikatan okus kestena i badema. Nama ostaje samo da to malo naglasimo i oplemenimo.

3,5 kg badem tikvi (sirove)
1 kg očišćenog kuhanog kestena
1 dcl agavinog sirupa
40 dag mljevenih bijelih badema
2 dcl „Južnjačke utjehe“
2 dcl mirisnog muškata


Tikve zamotamo u mokri papir za pečenje, pa u alu foliju, te ih pečemo 45 min na 180 C i ostavimo da se ohlade u pećnici. Ogulimo ih i odstranimo sjemenke. Čisto „meso“ tikve izmiksamo u glatku masu. Kestene ispasiramo i pomiješamo s tikvom i mljevenim bademima. Masu stavimo u zdjelu, dodamo „Južnjačku utjehu“, vino i agavin sirup pa kuhamo neprestano miješajući 20-25 min.

Ukoliko tijekom kuhanja smjesa postane pregusta dodamo još malo vina. Vrući pekmez punite u vruće sterilizirane staklenke koje odmah zatvorite. Pasteriziramo ih u vodenoj kupelji 30 min na cca 80 C. Staklenke čuvamo u negrijanoj prostoriji u mraku. Od ovog pekmeza uz dodatak cca 20% crne, čokolade možete napraviti predivan mousse.


Ako ste veliki ljubitelj kave, „Južnjačku utjehu“ zamijenite koktelom od 1,5 dcl Kahlua likera i 0,5 dcl votke, napravite mousse, obilno ga obogatite šlagom i zamislite da ste Big Lebowski.

Nema komentara:

Objavi komentar