Stranice

03. 09. 2011.

Pilav s bamijom, cvjetovima tikvica i umakom od pinjola uz salatu od boba i ovčjeg sira



Sastojci, za glavno jelo za dvije osobe:

2 vijenca, cca 10 dag suhe bamije
15 dag riže dugog zrna, najbolje basmati
16 cvjetova tikvica; 8 u komadu a 8 narezanih na tanke trakice
2 jušne žlice pinjola
4 dcl povrtnog temeljca
2 mlada luka
2 čena češnjaka
2 čajne žličice mljevenog korijandra
2 čajne žličice kurkume
na vrh noža mljevenog kardamoma
1 jušna žlica naribanog đumbira
2 čajne žličice slanutkovog brašna
sok jednog limuna
1 dcl slatkog vrhnja
2 žlice svijetlog i 1 žlica tamnog sezamovog ulja
sol, bijeli papar


Za salatu:

20 dag kuhanog mladog boba
10 dag ovčjeg sira, feta i sl.
sezamovo ulje
sok limuna
mljevena bijela gorušica

Bijeli dio sitno kosanog mladog luka zastaklimo na svijetlom sezamovom ulju i dodamo na trakice narezane cvjetove 8 tikvica, popržimo ih desetak sekundi i odložimo sa strane. Drugih 8 cvjetova napunimo smjesom u vrhnju zdrobljenih pinjola, začinjenu naribanim svježim đumbirom i kardamomom.




Cvjetove tikvica očistimo i nadjenemo ovako.

Bamiju koju smo preko noći natopili u pola litre hladne vode i soku jednog limuna, skuhamo 10 min u posoljenoj vodi, ocijedimo i očistimo od tvrdih kapica. U prikladnoj posudi zakuhamo 4 dcl povrtnog temeljca, mljeveni korijandar i kurkumu s žlicom tamnog sezamovog ulja. Dodamo basmati rižu i očišćenu bamiju pa kuhamo 11 min ( većina kvalitetnih basmati riža kuha se ukupno 12 min ), pa dodamo zastakljeni luk s cvjetovima tikvica i sitno kosani češnjak i rižu dogotovimo kroz 1-2 min. Gotovi pilav ostavimo 5 min da se odmori pa ga ukalupimo.
Na žlici vrelog svijetlog sezamovog ulja naglo popržimo punjene cvjetove tikvica kroz 30 sekundi, izvadimo ih šupljom žlicom, a na ulje dodamo pinjole koje uz stalno miješanje popržimo tek da puste miris. Pospemo žličicom slanutkovog brašna, podlijemo slatkim vrhnjem i miješamo dok umak ne postane baršunast. Posolimo ga i obilno popaprimo bijelim paprom. Cvjetove tikvica vratimo u umak koji serviramo oko pilava. Uz ovaj pilav serviramo salatu od boba s kockicama ovčje fete začinjenu sezamovim uljem, sokom limuna i mljevenom bijelom gorušicom.




Tijekom kuhanja sjemenke bamije otpuštaju sluz sličnu sluzi raskuhane riže. Kako bi smanjili ovo izlučivanje bamiju natapamo u vodi uz dodatak soka limuna ili octa i tada će bamija tijekom kuhanja otpustiti vrlo malo svoje sluzi, tek da tekstura pilava bude kremastija. Ukoliko ne želimo niti malo sluzi, da bi nam riža ostala rastresita, tada natopljenu bamiju prije kuhanja dobro osušimo i kratko popržimo na ulju.





                                                                                                                                                                    

2 komentara: