Stranice

21. 10. 2011.

Posejdonova rolada



Sastojci:

2 deblje žute kore (kore za bučnicu)
5 dag grubo narezane rikole
35 dag tanko narezanih tikvica
5-6 baby tikvica kojima smo odstranili cvijet
15 dag mesa škampi
20 dag manjih liganja narezanih na kolutove
2 dcl punomasnog kiselog vrhnja
2 dag maslaca
1 dcl bijelog vina
2 jušne žlice maslinovog ulja
jušna žlica grubo kosanog lišća peršina
2 čena češnjaka
sol, bijeli papar


 

  Dvije deblje žute kore položite na radnu plohu. Površinu između kora premažite maslinovim uljem i vinom, poravnajte ih i pritisnite. Rikolu i peršin umiješajte s kiselim vrhnjem u koje ste dodali zdrobljeni češnjak i ovu smjesu rasporedite po korama.



Na rikolu pravilno rasporedite tanko, po duljini narezane tikvice, a povrh njih meso očišćenih škampi koje ste prethodno namočili u vino i maslinovo ulje.


U široj posudi zagrijte do vrenja maslinovo ulje i vino, tek da prekriju dno posude. Naglo dodajte lignje narezane na kolutove, krakove i narezane baby tikvice, promiješajte ih i pospite žlicom krušnih mrvica. Miješajte oko jednu minutu dok vino ne ispari, a lignjice se tek počnu pržiti.
Odmah ih izvadite i rasporedite po kori, povrh rikole, tikvica i škampi. Posolite i obilno popaprite netom mljevenim bijelim paprom.

Lignje je potrebno prethodno malo termički obraditi na opisani način, tek da se stisnu, kako kasnije u roladi ne bi otpuštale previše vode.




Roladu zamotajte poput savijače, dobro utiskujući rubove prema unutra. Premjestite ju u protvan prethodno namašćen maslacem i maslinovim uljem i s vrha dobro ovlažite vinom i vrhnjem i na više mjesta probodite štapićem za ražnjiće kako bi nesmetano izlazila para, a rolada ne bi pukla po sredini.
Pecite ju na 180 C prvo 20 min prekrivenu mokrim papirom za pečenje, potom isti odstranite i dopecite ju još 20 min. Pečenu roladu izvadite iz pećnice, pustite desetak minuta da se odmori, potom ju narežite i servirajte garniranu grillanim baby tikvicama s kockicama fete i tostiranim cvjetovima tikvica.



Ovu roladu možete poslužiti i kao hladno predjelo, tako da kriške rolade postavite velikom, u vinu poširanom škampu između kliješta, a sve postavite na posteljicu od cvjetova tikvica mariniranih bijelim Portom, bijelim paprom i limunovim sokom. Tada, kao salatu također servirajte grillane baby tikvice s kockicama fete i cherry rajčicama.




1 komentar: