Stranice

25. 05. 2012.

Crni rižoto od jaja iz Odivelasa



Ovo je varijacija poznatog portugalskog crnog rižota koji se u originalu radi s usoljenim bakalarom. Recept potječe iz samostana Bernardinki iz Odivelasa. Meni više odgovara s kombinacijom sirovog i dimljenog lososa, zbog jačeg mirisa, izražajnijeg okusa i ovaj rižoto mi traži masniju ribu nego je bakalar.



 Sastojci:

-40 dag kuhane crne Venerine riže
-30 dag tvrdo kuhanih jaja narezanih na osmine
-20 dag smeđih šampinjona (ja ih zamjenjujem shiitakama)
- 15 dag kuhanog zrna mliječnog kukuruza
-20 dag lososove pancete narezane na trake
-5 dag dimljenog lososa
-3 jušne žlice miksanog luka
-3-4 žlice maslinovog ulja
-1,5 dcl slatkog vrhnja
-1 žličica mljevenog korijandra
-1 jušna žlica sitno kosanog peršuna
-3 čena kosanog češnjaka
-0,5 dcl bijelog Porta 2 peperoncina sol, papar




Na maslinovom ulju uvenemo miksani luk, dodamo češnjak i shiitake i kratko ih popržimo. Čim gljive usahnu dodamo kuhanu crnu rižu, kratko je popržimo i podlijemo slatkim vrhnjem. Uz stalno miješanje pirjamo je oko 5-6 min.




Dodamo lososovu pancetu (masno meso od trbuha), jaja i kukuruz. Pospemo mljevenim korijandrom, posolimo, popaprimo i dodamo usitnjeni peperoncino. Sve zajedno pirjamo još 5 min, dodamo bijeli Porto i kosani peršin, dobro izmiješamo i sklonimo sa vatre. Poklopljeno ostavimo 5 min da se svi sastojci prožmu.
 



Serviramo toplo uz naribani jači ovčji ili kozji sir.







Nema komentara:

Objavi komentar