Stranice
▼
26. 05. 2012.
Dalmatinska zlevanka
Sastojci:
-8 jaja
-40 dag kuhane i ocijeđene mišance
-40 dag očišćenih divljih šparoga -40 dag puine (ovčje skute)
-1 srednji pušlek mladog češnjaka (7-8 dag)
-20 dag pšeničnog griza
-20 dag kukuruznog griza
-10 dag crnih maslina
-4 dcl mlijeka
-2 dcl kiselog vrhnja
-1 dcl bijelog Porta (može i Prošek)
-sol, bijeli papar
Mišancu očistite i isperite. Biljke malo selektirajte. Neka u mišanci ostane što više kozje brade, tušta i sladića, a purića i koromača tek za šaku jer bi njihova jaka aroma mogla zasjeniti okuse ostalih sastojaka. Mišancu skuhajte oko 10 min, dobro ocijedite i grubo ju narežite nožem. Šparoge očistite po PS-u. Prekinite ih gdje same pucaju. Donji drvenasti dio ostavite za pripremu divne juhice, srednji narežite na male komadiće kao na slici, a vrhove pohranite posebno na stranu. Mladi češnjak narežite na tanke kolutiće.
Tri jaja skuhajte u tvrdo i narežite ih na male komadiće ili zdrobite vilicom. U posudu za miksanje stavite ostalih 5 jaja, skutu, jušnu žlicu srednjeg dijela šparoga, jušnu žlicu narezanog češnjaka, 1 dcl vrhnja, Porto ili Prošek. Dobro izmiksajte ove sastojke. U drugoj posudi pomiješajte obje vrste griza, sol i papar. Zakuhajte mlijeko i njime prelijte griz. Snažno izmiješajte pa postepeno u smjesu griza dodavajte miksanu smjesu dok se miješajući obje ne izjednače. Umiješajte narezana tvrdo kuhana jaja, narezanu mišancu, češnjak i preostale narezane šparoge.
Maslinovim uljem namastite kalup promjera 28 cm i lagano ga pobrašnite kukuruznim brašnom. U kalup rasporedite polovicu smjese, na nju rasporedite vrhove šparoga pa dodajte drugu polovicu smjese tako da vrhovi šparoga ostanu u sredini.
Pecite 30 min na 180 C, pa tortu-zlevku premažite vrhnjem i dopecite još 10 min na 200 C. Izvadite ju, prekrijte rezanim crnim maslinama, odmorite desetak min i izvadite iz kalupa. Položite ju na podlogu od potočarke.
Tortu režite na kriške. Poslužite ju na podlozi od neutralnih salata, poput potočarke ili matovilca uz šnitu svježe puine i žlicu kiselog vrhnja kao toplo predjelo ili uz pršut kao hladno ali obavezno uz čašicu bijelog Porta.
Nema komentara:
Objavi komentar