Dakle, pred vama, cijenjena publiko, nalazi se jedno netradicijsko, ali po svemu jelo u znaku Istre. Slobodno ga poslužite uz svako saftasto jelo, od žgvaceta do bilo kojega šuga. Palentu volim kao prilog raznim mesinama u umaku. No uvijek mi u tom jednostavnom i finom kukuruzastom prilogu nedostaje ono nešto više. Onaj predivni slatkasti, tako nježni touch koji ima palentin mladi rođak, mladi kukuruz ili bobići. Zato vam nudim ovaj gastro fusion između starog i mladog, začinjen, a čime drugim nego njenim visočanstvom; divljom šparogom i ovčjom skutom, ta u Istri smo.
Sastojci za jednu "tortu"
(prilog za 8 osoba)
-50 dag kuhanih (čak mrvicu raskuhanih) i ocijeđenih bobića
-25 dag kukuruznog brašna
-35 dag šparoga
-5 dcl povrtnog temeljca (samo od korjenastog povrća, celer, peršin, mrkva)
-0,5 dcl neke dobre malvazije
-1 dcl maslinovog ulja
-15 dag ovčje skute
-sol
-bijeli papar
Slika 1 |
Dobro kuhane i od vode ocijeđene bobiće usitnimo štapnim mikserom. Masu stavimo u cjedilo i miješajući je protisnemo, tako da dobijemo gustu kremu. Od pola kilograma mladog kukuruza kroz desetak minuta dobijemo 30-35 dag mirisne, slatkaste, kremaste mase. Ovoj kremi od bobića dodamo razmrvljenu ovčju skutu, sol i papar. Na zagrijanom maslinovom ulju što kraće, samo povenemo šparoge, podlijemo ih s bićerinom neke vrhunske malvazije i čim ista jednom provrije sklonimo s vatre.
Slika 2 |
Palenta mora biti gusta ali još uvijek teško lijevajuće konzistencije. Prikladnu posudu premažemo maslinovim uljem, pa naizmjenice lijevamo palentu i dodajemo šparoge, istovremeno poravnavajući površinu.
Slika 3 |
Važno je ne dodati i umiješati šparoge odmah u palentu jer bi se raspale, a presjek torte ne bi bio atraktivan. Posudu (kalup) s "tortom" ostavimo mirovati oko sat vremena da se palenta skrutne kako bi je mogli cijelu istresti na pladanj. ( Slike 4 i 5 )
Slika 4 |
Slika 5 |
Nema komentara:
Objavi komentar