Stranice

06. 11. 2013.

Jesenja sonata




Sastojci:

-2,5 l reducirane mase od pečenih vinogradarskih bresaka
-2,5 l reducirane mase od pečenih krušaka tepki
-2,5 l mase od mušmula
-60 dag 85% čokolade
-6 dcl Rubino Dolce Marsale
-1,20 kg mljevenih, pečenih lješnjaka
-5 dcl agavinog sirupa



Mušmule očistimo i ispečemo 35 min na 170 C. Još vruće, štapnim mikserom, pretvorimo u pire.


Vinogradarske breskve, što zrelije, ispečemo 40 minuta na 180 C, ohladimo, ogulimo i štapnim mikserom pretvorimo u homogenu masu. Po potrebi ovu masu još kuhamo dok se ne ugusti da konzistencija podsjeća na rijetku majonezu. Povežemo je sa smjesom od mušmula.


Kruške tepke očistimo i zamotamo u alu foliju. Pečemo ih 1 sat na 170 C te vruće štapnim mikserom pretvorimo u pire koji dodamo masi od mušmula i bresaka.


Lješnjake ispečemo i očistimo od pokožice pa ih sameljemo. Čokoladu otopimo u blago zagrijanoj Marsali i agavinom sirupu.


Vruću čokoladu otopljenu u Marsali ulijemo u mljevene lješnjake.


Lopaticom, gnječeći i miješajući izradimo čvrstu smjesu.


Smjesu čokolade, agavinog sirupa i Marsale dodamo u smjesu od voća i štapnim mikserom uz jako miješanje smjese objedinimo dok ne postanu homogene. Ovaj čokoladno - voćni namaz punimo u staklenke koje steriliziramo u pećnici 1,30 sati na 100 C. Vruće staklenke zatvorimo prokuhanim, sterilnim zatvaračima i držimo na hladnom.



Šejtan pesto ili crni Baba Ganoush s pestom od svježeg korijandra



Sastojci:

-1,5 kg patlidžana
-25 dag crnog sezama
-10 dag oljuštenog sezama
-3 jušne žlice soka limuna
-20 dag pesta od medvjeđeg luka
-12 srednjih ljutika
-5 stapki mladog luka
-3 svježe chili papričice
-1,5 dcl maslinovog ulja
-5 dag zelenih, nezrelih sjemenki korijandra
-1 veća vezica netom ubranog lišća korijandra
-1,5 čajna žličica zelenog papra iz salamure
-3 čajne žličice krupne morske soli



Patlidžane ogulite i narežite na ploške. Premažite ih maslinovim uljem i ispecite na roštilju ili grill tavi. Izmiješajte ih s obje vrste sezama koje ste prethodno tostirali. Dodajte pesto od medvjeđeg luka, zeleni papar i svježe chili papričice.


Smjesu izmiješajte i u blenderu pretvorite u pastu.


Oberite svježe, nezrelo sjemenje korijandra. Izmiješajte ga s krupnom morskom soli i u mužaru zdrobite u homogenu masu.


Iz 1,5 vezice korijandra odvojite samo lišće. Stapke možete zavezati i zamrznuti. Dobro će Vam poslužiti kao dodatak uz bouquet garni za izradu temeljaca ili kod kuhanja ribljih juha.


Na maslinovom ulju zastaklite ljutiku i mladi luk. Maknite ih s vatre i izmiješajte sa zdrobljenim sjemenkama i lišćem korijandra.


Ljutiku, mladi luk i karijander u blenderu pretvorite u homogenu masu. Pastu od korijandra dobro izmiješajte s pastom od patlidžana i sezama.


Ovaj oštri, pikantni pesto možete poslužiti kao samostalni namaz, kao dip uz razne nareske ili kao začinsku smjesu kod pripreme raznih jela.