Stranice

06. 11. 2013.

Šejtan pesto ili crni Baba Ganoush s pestom od svježeg korijandra



Sastojci:

-1,5 kg patlidžana
-25 dag crnog sezama
-10 dag oljuštenog sezama
-3 jušne žlice soka limuna
-20 dag pesta od medvjeđeg luka
-12 srednjih ljutika
-5 stapki mladog luka
-3 svježe chili papričice
-1,5 dcl maslinovog ulja
-5 dag zelenih, nezrelih sjemenki korijandra
-1 veća vezica netom ubranog lišća korijandra
-1,5 čajna žličica zelenog papra iz salamure
-3 čajne žličice krupne morske soli



Patlidžane ogulite i narežite na ploške. Premažite ih maslinovim uljem i ispecite na roštilju ili grill tavi. Izmiješajte ih s obje vrste sezama koje ste prethodno tostirali. Dodajte pesto od medvjeđeg luka, zeleni papar i svježe chili papričice.


Smjesu izmiješajte i u blenderu pretvorite u pastu.


Oberite svježe, nezrelo sjemenje korijandra. Izmiješajte ga s krupnom morskom soli i u mužaru zdrobite u homogenu masu.


Iz 1,5 vezice korijandra odvojite samo lišće. Stapke možete zavezati i zamrznuti. Dobro će Vam poslužiti kao dodatak uz bouquet garni za izradu temeljaca ili kod kuhanja ribljih juha.


Na maslinovom ulju zastaklite ljutiku i mladi luk. Maknite ih s vatre i izmiješajte sa zdrobljenim sjemenkama i lišćem korijandra.


Ljutiku, mladi luk i karijander u blenderu pretvorite u homogenu masu. Pastu od korijandra dobro izmiješajte s pastom od patlidžana i sezama.


Ovaj oštri, pikantni pesto možete poslužiti kao samostalni namaz, kao dip uz razne nareske ili kao začinsku smjesu kod pripreme raznih jela.




2 komentara:

  1. prefino je stvarno, posebno...za sva čula...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Crni sezam u ovoj kombinaciji daje ono nešto posebno.

    OdgovoriIzbriši