Sastojci:
-3 kg očišćenih žižula, bez koštice
-5 dcl vode
-5 dcl Ruby Porta
-20 dag gorkoslatke čokolade s najmanje 70% kakaa
-5 dcl jelovog meduna
Ekomedo
-4-5 klinčića
-3 kavske žličice cimeta
Žižule očistite od koštica, narežite ih i stavite u prikladnu posudu. Prelijte ih kipućom vodom, Portom i medom, posudu poklopite i stavite u pećnicu na 160 C kroz 1,30 sati.
Nakon
2 sata žižule će ostati na oko pola litre Porta jer će ostala tekućina
ispariti. Premjestite posudu sa žižulama na štednjak i nastavite
zagrijavati na najtišoj vatri.
Dodajte čokoladu, cimet i u mužaru zdrobljene klinčiće. Kada se čokolada istopi sve dobro izmiješajte i štapnim mikserom pretvorite u kašu. Ako želite postići svilenkastu teksturu sve još jednom izmiksajte u blenderu. Zgušnjivač neće biti potreban jer žižule posjeduju dovoljno pektina.
Prva tura napravljena (skoro i pojedena :P!), drugu turu upravo krećem raditi...i onda...nema više žižula do iduće godine :(
OdgovoriIzbrišiBeskrajno ti hvala što si uvrstio žižule u ovakvu deliciju od recepta i bloga <3 <3 <3