Stranice

04. 03. 2019.

Ceviche od trlja i kozica na bruschettama od bijele ciabatte






    Dobro jutro trljo kažem tiho...

  Trlja od kamena moja je tiha patnja, i uz šanpjera i škrpinu ona je moja najdraža riba. Ona je crvena princeza mora. Slatkastog i pomalo račjeg okusa, s daškom joda isprepletenog s cvijetom soli, crvena princeza miriše na pjenu valova, na markinte i mladi motar pa dok ju jedem kao da je svaki zalogaj satkan od versi Pupačićevog "Mora".
  Kada vam se posreće ovako velike, još zgrčene i ukočene, sjajne i čvrste, tako svježe kao da su ovog trena ispale iz ribarske vrše, kao da ste pretekli dupina i ukrali mu ručak, probajte ih sirove, neka im samo emulzija soka limuna i maslinovog ulja na hladno "skuha" meso. Napravite carpaccio ili ceviche. Ne komplicirajte sastojcima, dodajte pokoji miris i okus Mediterana, meso škampa ili kozica i začinite što jednostavnije, tek da naglasite svu plemenitost okusa crvene princeze. Poslužite ju uz bruschette, zagrizite u pučinu, u bonacu i buru i  smijte se, smijte se moru.



Sastojci:

-40 dag fileta trlje
-15 dag mesa škampi ili kozica
-10 dag oljuštenog, kuhanog mladog boba
-10 dag otkoštenih i narezanih kalamata maslina
-40 ml netom ocijeđenog soka limuna
-100 ml vrhunskog ali blažeg maslinovog ulja
-4 srednje velike ljutike
-2 čena sitno kosanog češnjaka
-sitni listići svježeg grčkog bosiljka i mažurana
-svježe mljeveni bijeli papar
-cvijet soli




  Trlju očistite, dobro obrišite kuhinjskim ručnikom i odmah iznutra premažite limunom kako bi nježno meso postalo čvršće. Trlju filetirajte i pincetom izvadite rebra i malobrojne sitne kosti koje se nalaze ispod leđne peraje. Skuhajte mladi bob, odmah ga ohladite pod tekućom vodom kako bi zadržao zelenu boju i odstranite mu tanku opnu. Kalamata maslinama izvadite koštice i narežite ih ali ne presitno.


  Od maslinovog ulja, soka limuna i cvijeta soli pjenjačom izradite emulziju. Začinite ju svježe mljevenim bijelim paprom i dodajte joj sitno kosani češnjak i ljutiku, natrgane listiće svježeg grčkog bosiljka i mažurana. U gotovu emulziju umiješajte narezane kalamata masline. U ovu smjesu dodajte meso kozica i na trake narezano meso trlje. Uz povremeno nježno miješanje, meso trlje i kozice marinirajte na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta, a potom ocijedite.


  Narežite bijelu ciabattu na tanje kriške i kratko ih ispecite na gril tavi. Vrele bruschette odmah kistom premažite ocijeđenom marinadom. Pričekajte minutu, dvije da se bruschette  malo ohlade i da se marinada upije pa na njih složite ceviche. S vrha još blago posolite cvijetom soli i dekorirajte sitnim listićima grčkog bosiljka.

Broj komentara: 15:

  1. Preporučujem posjetu ovom blogu uz jutarnju kavu!
    Tako dan započne uz divne umjetničke fotografije, poeziju, čak se i miris mora od nekud iz sjećanja pojavi ♥♥♥

    OdgovoriIzbriši
  2. Zeza, puno hvala na ovim divnim riječima.

    OdgovoriIzbriši

  3. Your post style is super Awesome and unique from others I am visiting the page I like your style.

    Guitar Pro

    OdgovoriIzbriši

  4. Your post style is super Awesome and unique from others I am visiting the page I like your style.




    VMware Workstation

    OdgovoriIzbriši
  5. You have a very unique style of posting compared to others. It is very good.
    Security Monitor Pro

    OdgovoriIzbriši
  6. My favorite thing about your blog is that your writing style is unique and awesome.
    Avast Premium

    OdgovoriIzbriši
  7. https://crackrepack.com/iobit-smart-defrag-pro-key/
    I am very grateful to read your article.

    OdgovoriIzbriši
  8. You have a very unique style of posting compared to others. My favorite thing about your blog is that your writing style is unique and awesome. I like it.
    edraw-max-pro

    OdgovoriIzbriši
  9. Your post style is super Awesome and unique from others I am visiting the page I like your style.

    win tonic

    OdgovoriIzbriši
  10. I love your site, Many thanks for the shared this informative and interesting post with us
    Revo Uninstaller Pro with Crack

    OdgovoriIzbriši
  11. Your Blog is awesome. Really appreciate your work!
    LightBurn is fantastic software for better business results. Provides the best services to its users.
    It also has a simple and user-friendly interface. I have been using it for a long time and it is the best.
    You can Download it for free.
    https://buycrack.net/lightburn-crack-free-download/

    OdgovoriIzbriši
  12. Hey friend, it is very well written article, thank you for the valuable and useful information you provide in this post. Keep up the good work! FYI, german shepherd growth chart , Pottery Barn Credit Card Review, The cool breeze from hind book pdf download,10 lines on my hobby

    OdgovoriIzbriši
  13. Incredible post.It is really a useful piece of information. I’m glad that you shared this useful info with us.
    Thanks for sharing." https://cracked1.com/cyberlink-powerdirector-full-crack/ "> CyberLink PowerDirector

    OdgovoriIzbriši
  14. Htio bih vas sve preporučiti vjerodostojnom i iskrenom privatnom zajmodavcu koji mi je odobrio zajam u samo nekoliko sati nakon toliko neuspjelih pokušaja da dobijem zajam, bio sam iznenađen i sretan što me privatni zajmodavac spasio i ponudio mi zajam s kamatom od 2%, kontaktirajte je sada ako trebate hitan zajam E-pošta: christywalton355@gmail.com

    OdgovoriIzbriši