Stranice

22. 01. 2013.

Varijacija na temu slavskog žita - koljiva



Sastojci:

-35 dag kamuta
-35 dag oraha
-25 dag meda
-15 dag grožđica
-5 dag arancina


Kamut namočimo preko noći, najmanje 12 sati. Kuhamo ga oko 2 sata, po mogućnosti u mekoj vodi. Kuha se dok se zrna ne počnu raspadati. Ocijedimo vodu, a kamut čim se ispari prostremo po krpi da se dobro osuši. Ovo traje oko sat vremena.

Kamut treba biti malo raskuhan
U originalu koljivo se radi od pšenice no ja sam ovdje iskoristio kamutovu prirodnu slatkoću i nježni orašasti okus. Sve sastojke stavimo u mikser i izmiksamo ih dok ne postanu jednolični, a med ih poveže. U originalu pšenica se melje na stroj za meso pa miješa s mljevenim orasima i medom ili šećerom, a sve se mijesi rukama. Neki dodaju grožđice, neki ne. Arancini se dodaju samo u moju varijaciju.

Sve sastojke izmiksamo

Kamutovo koljivo rashladite u hladnjaku i poslužite samo ili uz šlag. Slavsko žito ili koljivo je slastica svojstvena Srbima, a s njim će vas počastiti za krsnu slavu. Kuhanje pšenice je crkveni simbol koji nalikuje biljnim žrtvama iz Starog zavjeta. Smatra se da ono predstavlja ilustriranu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života.

Rashladimo i serviramo




Nema komentara:

Objavi komentar