Stranice

09. 01. 2014.

Heljdini žganci na moj način



Prije samog recepta tri riječi o heljdinom brašnu ili kako bi Slovenci rekli ajdovoj moki. Ovo je neophodno jer nebrojeno puta sam čuo kako ljudi ne vole heljdine žgance iz tisuću razloga. Opravdano ! Od svih heljdinih brašna koje sam probao s našeg hrvatskog tržišta, niti jedno ne valja. Ili je rađeno od sirove heljde, termički neobrađene, ili je tzv integralno, što je poseban užas ili je pregrubo mljeveno. Uglavnom, od njih dobijete ili neukusnu masu ili nešto čudno što podsjeća na pijesak u ustima. Naši sjeverni susjedi u tome imaju puno više iskustva i tradicije pa proizvode i jedno brašno koje ću vam preporučiti. Savršeno je i ne znam osobu kojoj se žganci od tog brašna nisu svidjeli. Proizvođač je Žito d.d.



Sastojci:
 
-15 dag heljde u zrnu
-7,5 dag fino mljevenog heljdinog brašna
-1 jušna žlica guščje masti
-6 dcl guščje juhe
-papar
-sol



  Heljdu u zrnu operite i stavite kuhati u vruću guščju juhu kojoj ste dodali guščju mast. Kuhajte ju 20 min, pustite, neka se malo prekuha. Na najtišoj vatri dodajte brašno i štapnim mikserom miksajte sve dok ne dobijete homogenu masu koja se polako sama odvaja od miksera. Ovo traje oko 5 minuta.


Poslužite je kao prilog mesu uz umak od gljiva.



Nema komentara:

Objavi komentar