Stranice

26. 03. 2014.

Krem juha od šparoga s prosom na moj način



Sastojci:

-50 dag drvenastog, otpadnog dijela šparoga 
-15 dag kvalitetnog dijela od sredine i vrhova šparoga
-10 dag medvjeđeg luka
-15 dag prosa
-1 dcl maslinovog ulja
-2 l temeljca od korjenastog povrća
-1 kavska žličica zelenog papara
-1 žlica kiselog vrhnja po osobi
-sol



Šparoge očistimo i prelomimo na dijelu gdje same pucaju. Donji, drvenasti dio odložimo na stranu, a gornji razdvojimo na vrh i sredinu šparoge. Sredinu narežemo na sitne komadiće a vršak ostavimo u komadu.


Donji, drvenasti dio nauljimo maslinovim uljem i propustimo kroz stroj za mljevenje mesa.



Isto načinite s dvije glavice luka srednje veličine, a potom kroz stroj propustite i medvjeđi luk. Ukoliko ga nemate, zamijenite ga s 3-4 veća čena češnjaka.


Samljevene šparoge posolite i počnite pržiti na maslinovom ulju. Postepeno dolijevajte povrtni temeljac.


Dodajte mljeveni luk i ostavite da lagano kuha 45 minuta.


Dodajte mljeveni medvjeđi luk i pustite da tiho vrije još deset minuta. Skinite s vatre i pustite da se hladi sat vremena.


Dobro procijedite kroz gusto cjedilo, pritom gnječeći masu lopaticom kako bi iz nje istisnuli sve. U cjedilu treba ostati samo suha celulozna masa.


U drugoj posudi, na maslinovom ulju, kratko popržite prethodno namočeno proso.
 


Na poprženo namočeno proso dolijte procijeđenu juhu od šparoga, kuhajte desetak minuta, maknite s vatre i ostavite da miruje još dvadesetak. Proso će se dijelom raspasti, pa sve miksajte jednu minutu štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, svileno - baršunastu, krem teksturu.


Prije serviranja u juhu dodajte vrhove šparoga koje ste tek povenuli na maslinovom ulju i žlicu kiselog vrhnja.



 

Nema komentara:

Objavi komentar