Sastojci:
-1 kg skuhanog i na komadiće narezanog rajžleca
-15 dag pancete
-2 stapke mladog poriluka
-2 stapke mladog luka
-20 dag ljutike
-4 veća čena češnjaka
-vezica svježih "Herbes de provance" :
-kavska žličica listića ružmarina
-3 grančice origana
-3 grančice timijana
-grančica čubra
-3 grančice mažurana
-3 listića kadulje
-list lovora
-nastrugana korica pola limuna
-3 kavske žličice slatke mljevene paprike
-2 kavske žličice guajillo chilija
-2 pune jušne žlice pirea od paradajza
-1 l porugalskog Vinho Verde, po mogućnosti Quinta da Aveleda
-3 jušne žlice maslinovog ulja
-zeleni papar iz salamure
-sol
Poriluk i mladi luk sitno narežemo, pržimo ih na maslinovom ulju da postakle pa dodamo popola prerezane lučice ljutike.
Pirjamo ih ih dok ne omekšaju. Štapnim mikserom sve pretvorimo u kremu na koju dodamo sitno narezanu pancetu.
Čim se panceta zagrije i zamiriše (ne smije se početi pržiti) dodamo rajžlec, vezicu začinskog bilja, lovor, i koricu limuna. Sve pržimo uz stalno i jako miješanje desetak minuta pa podlijemo vinom.
Pričekamo da zakuha, nakon čega vatru smanjimo na najmanje i dodamo pastu koju smo napravili od paradajz pirea, slatke mljevene paprike i Guajillo chilija. Kuhamo 45 minuta na najtišoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon 45 minuta, kad se rajžlec počne ugušćavati dodamo sitno kosani češnjak i u mužaru zdrobljeni zeleni papar i kuhamo još 5 minuta.
Serviramo odmah, vruće, uz svježi kruh i naribani ovčji sir.
Nema komentara:
Objavi komentar