Stranice

16. 08. 2014.

Teleći rajžlec s crnom lećom




Sastojci:

-1 kg kuhanog, na trakice narezanog rajžleca
-15 dag pancete
-15 dag kuhanog suhog jezika
-40 dag crne beluga leće (vagano kuhane)
-2 jušne žlice očišćenih crnih maslina
-jušna žlica kaparuna (plod kapare) iz salamure
-25 dag ljutike
-3 uz vrh pune kavske žličice slatke dimljene paprike
-2 kavske žličice mljevenog Chipotle chilija
-5 većih čena češnjaka
-jušna žlica natrganih svježih listića origana
-5 dcl Bogdanuše
-1 dcl prošeka
-3 jušne žlice svinjske masti
-1 l povrtnog temeljca
-svježe mljeveni bijeli papar
-sol


Na povrtnom temeljcu skuhajte crnu beluga leću, ocijedite je, preostali temeljac sačuvajte i sve odložite na stranu.


Grubo narezanu ljutiku pržite na žlici masti dok se ne počne karamelizirat. Dodajte narezani suhi jezik, masline, kaparune i češnjak. Pržite uz stalno miješanje još 4-5 minuta pa podlijte s prošekom. Pirjajte još 5 minuta, sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Ovu smjesu premjestite u mikser i miksanjem ju potpuno homogenizirajte tako da dobijete pešt (sječak).  


U prikladnu zdjelu na preostale dvije žlice masti stavite rajžlec, i polako ga pržite dok se ne počne kvrčiti. Maknite s vatre dodajte narezanu pancetu, španjolsku slatku crvenu dimljenu papriku (Pimentón de la Vera) i Chipotle chili. Dobro izmiješajte, podlijte s vinom i povrtnim temeljcem preostalim od kuhanja leće. Pristavite na vrlo tihu vatru i pričekajte da zakuha.

Čim zakuha dodajte pešt i dobro ga umiješajte. Kuhajte 45 minuta na najtišoj vatri.



Dodajte kuhanu leću i sve zajedno kuhajte još petnaest minuta. Popaprite netom mljevenim bijelim paprom i odmah servirajte posuto grubo naribanim parmezanom. 










Nema komentara:

Objavi komentar