11. 08. 2010.

Hobotnica na moj način



Sastojci:

1 hobotnica oko 2 kg
1,5 kg mladih krumpira
2 dcl maslinovog ulja za hobotnicu
1 dcl miješanog ulja za prethodno pečenje krumpira
ružmarin, vrisak, origano, papar, češnjak, peršin
20 kom ljutika srednje veličine
2 dcl bijelog vina Cebalo Grk iz Lumbarde, Korčula


Odmrznutu hobotnicu dobro namažemo maslinovim uljem u koje smo umiješali svježeg ružmarina, vriska, origana, papra i svježe ljutike u komadu pa je ostavimo preko noći u hladnjaku. Sutradan mlade krumpire ogulimo i prokuhamo 5-6 min u slanoj vodi. Ocijedimo ih i snažno istučemo tresući zdjelu, sve dok krumpiri ne puste škrob te na površini postanu ljepljivi.

U posudi za pečenje zagrijemo miješano ulje i krumpire, popečemo u pećnici 15 min na 220 C, okrećući ih, da se zarumene i počnu dobivati koricu. Dodamo odležanu hobotnicu, zajedno s marinadom i ljutikama, pa posudu poklopimo ili dobro prekrijemo alu folijom koju sa strana pažljivo utisnemo tako da tijekom pečenja izlazi što manje pare.

Hobotnicu pečemo na 200 C 50 min, odstranimo s pekača foliju ili ga otklopimo i oduzmemo višak soka koji je hobotnica pustila, oko 7 dcl. Sada hobotnicu i krumpire koji su u pekaču ostali na oko 3 dcl soka i ulja podlijemo s 2 dcl Grka u koji smo dodali narezani peršin i češnjak i otkrivenu vratimo u pećnicu, te ju tako pečemo još 15-20 min.

Gotovu narežemo na veće komade, složimo na tanjur za serviranje, okružimo krumpirima i ljutikom te ju prelijemo sokom od pečenja, dostatno, ali ne da pliva u istom. Od ovako pripremljene hobotnice ostati će oko 8-9 dcl soka od pečenja kojeg ćemo upotrijebiti u drugim receptima.

Kod ovog načina pripreme hobotnice nemojte zaboraviti da je veći primjerak neusporedivo kvalitetniji nego dva manja, a idealne su one između 2-2,5 kg i nemojte štediti na vinu, neka to bude Grk, Branimira Cebala iz Lumbarde, možda najčudnije dalmatinsko bijelo vino koje će vas oduševiti svojom uljnom teksturom, aromom zrelog voća i lagano gorkim aftertasteom.

No, sorta Grk je posebna i po tome što ima samo funkcionalno ženski cvijet, pa u doba cvatnje vodi ljubav s Plavcem malim kako bi nam poklonila grozdove od kojih ćemo dobiti meni najbolje dalmatinsko bijelo vino, pa počastimo našu princezu hobotnicu s dva deci jer će nam to samo 15 min poslije mnogostruko vratiti.





1 komentar:

  1. njam!
    poznata sam hobotničarka i ovo mi se čini jako fino.
    Dlapek

    OdgovoriIzbriši