08. 03. 2012.

Fileki s maslinama i kaparama



Sastojci:

1 kg kuhanih junećih fileka
25 dag pasiranog prženog poriluka
1 jušna žlica kapara
20 dag crnih otkoštenih maslina
20 dag pancete
3 lista lovora
1 kavska žličica vriska
1 manja vezica svježeg ili svježe smrznutog timijana
5 - 6 čena sitno kosanog češnjaka
1 kavska žličica mljevenog korijandra
1,5 l jačeg goveđeg temeljca
4 žlice pikantnijeg maslinovog ulja
sol, papar


U prikladnoj posudi debelog dna na maslinovom ulju popržimo sitno rezani poriluk sve dok potpuno ne usahne i počne se lagano karamelizirati. Dolijemo malo goveđeg temeljca, toliko da štapnim mikserom poriluk možemo izmiksati u pastu.


Dodamo sve sastojke osim maslina i papra i tiho kuhamo najmanje pola sata da se svi sastojci prožmu ili duže ako fileki još nisu dovoljno mekani. Desetak minuta pred kraj izvadimo vezicu timijana i lovor, a dodamo na kolute narezane masline i dobro popaprimo svježe mljevenim crnim paprom. Po potrebi zgusnemo s malo brašna ili prezlom.







Nema komentara:

Objavi komentar