10. 01. 2015.

Rillette od liganja na moj način



Inspirirano antičkom pašetom od liganja i grahorica prema receptu iz knjige Greek Cuisine by Vefa Alexiadou 


Teško se ne pohvaliti nečim ovakvim. Ovo je do sada moja najveća ulovljena lignja. Ulovio sam ju između Premude i Silbe, na klasični peškafondo presvučen zelenom tkaninom s velikim bijelo-crnim okom, na oko 60 m dubine, oko 2 m od dna. Imala je 1,45 kg.

Sastojci:

-1 kg očišćenog mesa lignji
-50 dag filea neke bijele ribe po vašem ukusu. Ja sam za ovo kombinirao file velikih škrpoča i tabinje
-15 dag kuhanog slanutka
-15 dag kuhane leće
-20 dag kuhanog boba
-20 pečenih maslina
-10 srednjih kiselih ljutika
-10 dag kiselog motara
-pola jušne žlice kapara
-1 jušna žlica izmiksanog suhog paradajza iz ulja
-2 kavske žličice zelenog papra iz rasola
-5 srednjh čena češnjaka
-1 dcl bijelog Porta
-1 jušna žlica meda od ružmarina
-2 dcl mladog, što pikantnijeg maslinovog ulja
-sol


 Na maslinovom ulju pirjamo kosani motar i ljutiku uz dodatak žlice meda i zelenog papra. Dodamo riblje filete, očišćene pečene masline i pola kg lignji. Odmah podlijemo Portom da sve ogrezne i pirjamo desetak min poklopljeno, povremeno tresući posudu, no ne otklapamo je. Odložimo na stranu, da se ohladi na sobnu temperaturu. Kad se ohladi, zajedno sa šugom kojega su pustile ribe i lignje izmiješamo sa prethodno kuhanim slanutkom i lećom i sve premjestimo u mikser. Dodamo kapare i češnjak i sve pretvorimo u homogenu smjesu koju odložimo na stranu


 Preostalih pola kg liganja narežemo na male komadiće, dodamo prethodno prokuhani i od ljuske očišćeni bob.  Izmiješamo s žlicom miksanog suhog paradajza i sve stavimo pirjati na maslinovo ulje. Pirjamo ispod desetak min, dok lignje ne omekšaju, ostavimo da se ohladi. Kad se ohladilo, bob prignječimo vilicom, tako da ostanu komadići i ovu grubu smjesu izmiješamo s prethodno izmiksanom smjesom slanutka, leće, ribe i lignji pa sve ukalupimo i stavimo u hladnjak na najmanje 12 sati kroz koje će se vrijeme svi okusi prožeti i smiriti, a smjesa očvrsnuti. Pretresemo je na tanjur za posluživanje i serviramo uz bruschette i fetu.

Popržimo motar i ljutiku.

Pirjamo lignje s bobom i pireom od suhih rajčica

Rillette  ukalupimo i odložimo na hlađenje
Serviramo ga uz bruschette i fetu




Nema komentara:

Objavi komentar