15. 10. 2018.

Janjeća rolada u patlidžanima




  Predstavljam jedno novo jelo za istinske fanove patlidžana. Iskustvo mi govori da ljudi patlidžane ili obožavaju ili ih ne mogu smisliti. Ako spadate u ovu drugu skupinu, najbolje da ovaj post preskočite. Patlidžani su moje najdraže povrće i radim ih na mnoge načine, bilo kao glavno jelo, kao prilog, u namazima, chutneyima, obične grilane ili pohane; kombinacije i recepti su bezbrojni jer to je povrće koje mi razgaljuje maštu, a kad još na izbor imate brojne sorte OPG-a Ankice i Alana Fileš, o kojima sam već pisao, jedini je problem odlučiti se koji recept pripremiti.  Teško bih odabrao najdraži način pripreme ili jelo, no jedna kombinacija je postala moj apsolutni favorit. Spoj patlidžana i janjetine. Ako pri tome patlidžane blago zaljutite nekom chili papričicom, a janjetinu začinite svježom metvicom dobijete jelo čiji vam okus neću uspjeti dočarati ovim postom. Riječi i slike za to nisu dovoljne, morate sami probati. Inspiraciju za ovu kombinaciju dobio sam od gastroforumašice koja je ovim jelom pobijedila na forumskom gastro natječaju. 

  Na slici dolje, predivni mali, okrugli, tamno narančasti patlidžani klasificirani su kao Solanum aethiopicum, poznati kao turski ili etiopski patlidžan. Potječu iz Afrike i u najbližem su srodstvu s divljim patlidžanom. Nisu gorki ali kada su potpuno zreli posjeduju određenu žestinu i od svih patlidžana imaju najintenzivniji okus.


Sastojci:

-2 velika, obična patlidžana od po cca 50-60 dag svaki
-5 narančastih turskih patlidžana srednje veličine, oko 5 cm u promjeru
-70 dag mljevene janjetine
-2 veće janjeće maramice
-15 dag kalamata maslina
-5 većih ljutika
-10 dag dimljene Scamorze
-pola jušne žlice svježih listića paprene metvice
-pola jušne žlice listića svježeg mažurana
-1 jaje
-kavska žličica Habanero smokey
-sok pola limuna
-2 jušne žlice maslinovog ulja
-1 jušna žlica aceta balsamica
-svježe mljeveni papar
-sol


  Raširite dvije janjeće maramice položene jedna na drugu. Navlažite ih i posolite.


 Velike patlidžane ogulite, narežite ih po dužini na 10-12 kriški debljine oko pola centimetra, skromno premažite limunovim sokom, posolite i ostavite stajati oko 1 sat. Kriške zarolajte u ruci, stisnite ih da ukupno ocijedite oko 1/3 vode. Patlidžani će postati mekani i podatni za rolanje. Posložite ih na janjeće maramice i pospite dimljenim Habanerom. Budite oprezni da ne preljutite. Kavska žličica dovoljna je za sve patlidžane.


  Mljevenu janjetinu, otkoštene i grubo narezane kalamata masline, naribanu dimljenu Scaramozu, jaje, paprenu metvicu i mažuran popaprite i izmiješajte rukama. Smjesu ostavite na hladnom mirovati nekoliko sati. Turske patlidžane narežite na male komadiće, pomiješajte ih sa sitno kosanom ljutikom, dodajte žlicu aceta balsamica, posolite i pržite na maslinovom ulju 5-6 minuta uz stalno miješanje, dok ne posmeđe. Pustite da se ohlade na sobnu temperaturu. Umiješajte ih u prethodno napravljenu i odležanu smjesu od janjetine i oblikujte u valjak.


    Smjesu oblikovanu u valjak položite na patlidžane...


    ...i oko smjese omotajte patlidžane.


  Dobro zamotajte u maramice i roladu položite u lim od pećnice na papir za pečenje.


  Roladu pecite na 185 C 45 minuta, potom uključite infracrveni gril grijač kroz 10 minuta kako bi se na površini od ostataka rastopljene maramice stvorila hrskava korica.



  Uz roladu poslužite kockice pečene hokaido tikve začinjene bučinim uljem, žličicom aceta balsamica i svježim mažuranom.

Nema komentara:

Objavi komentar