28. 03. 2011.

Sušena dimljena guščja prsa s heljdinim žgancima i crnim trubačama



Sastojci:

1 polusuha dimljena guščja prsa
30 dag heljdinog brašna
3 dcl punomasnog kiselog vrhnja
5 dcl pilećeg ili povrtnog temeljca
4 dag maslaca
5 dag suhih crnih trubača
luk nrezan na 0,5 cm debele šnite
sol, papar

Polusušena, dimljena guščja prsa dobro obložimo šnitama luka debljine pola centimetra i višestruko, 3-4 puta ih čvrsto zamotamo prvo u papir za pečenje kojeg vežemo, a potom u alu foliju koju potpuno omotamo oko papira i učvrstimo. Ovako upakirana prsa stavimo u zdjelu u koju nalijemo vodu do ¾ prsiju i kuhamo ih 1,15 h na najlaganijoj vatri, praktički u struji vode.

Skinemo s vatre,  i ostavimo da se potpuno ohladi.  Prsa izvadimo iz vode, odmotamo i oslobodimo od kosti, narežemo na tanke ploške i serviramo uz hladne zapečene heljdine žgance s crnim trubačama. Platu ukrasimo domaćim kiselim povrćem, prvenstveno kiselim lučicama i paprikama punjenim zeljem.


Heljdini žganci s crnim trubačama

Heljdino brašno u pećnici zagrijemo na 100 C, a u zdjeli zakuhamo temeljac, maslac i kiselo vrhnje. Dodamo prethodno namočene suhe trubače i postepeno stalno miješajući dodajemo brašno. Popaprimo i kuhamo 5-6 min dok se potpuno ne zgusne, a žganci se odvajaju od dna posude. Vruće žgance pretresemo u namašćeni kalup, dobro utisnemo i u pećnici ih zapečemo na 220 C kroz 15 min. Ukalupljene žgance ohladimo na sobnu temperaturu, preokrenemo na sredinu ovala ili tanjura na kojem će biti servirani s guščjim prsima.





Nema komentara:

Objavi komentar