Svašta se rodi u mutnoj vodi,
lukava mrena i glupavi smuđ...,
Smuđa od oko 3 kg, jer u toj veličini daje najkvalitetnije meso, dobro očistimo, isperemo i odrežemo repni dio, odmah poslije trbušne šupljine,
a prednji narežemo okomito na kralježnicu, na "kotlete" (na donjoj slici desno).
Od glave, peraja, repa i kostiju uz dodatak korjenastog povrća i bijelog suhog vina skuhamo 4 dcl temeljca.
Sastojci:
- odrezak smuđa od trbuha
- slanutkovo brašno
- 10 dag svježih ili 2 dag suhih trubača
- jušna žlica miksanog crvenog luka
- mali čen češnjaka
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 1 dcl temeljca od smuđa
- čajna žličica ljute mljevene crvene paprike
- pola čajne žličice mljevenog korijandra
- maslac i suncokretovo ulje za prženje
- bijeli papar, sol
Smuđev "kotlet" uvaljamo u slanutkovo brašno kojem smo dodali čajnu žličicu ljute crvene mljevene paprike. Na maslacu popržimo miksani luk, dodamo svježe trubače, pržimo ih 2-3 min i podlijemo s temeljcem. Pirjamo ih lagano desetak min, dodamo slatko vrhnje, korijandar i zgnječeni čen češnjaka. Pirjamo još kratko, 2-3 min.
Smuđa ispržimo na maslacu i biljnom ulju pa položimo na topli tanjur prekriven umakom. Uz smuđa u umaku serviramo kuhani krumpir.
Nema komentara:
Objavi komentar