08. 03. 2012.

Proljetni fileki



Sastojci:

1 kg kuhanih junećih fileka
20 dag mesnate pancete
25 dag mladog luka
10 dag mladog češnjaka
25 dag mladog boba
25 dag vrtnih šparoga
10 dag mlade mrkvice
3 lista svježeg lovora
1 kavska žličica zgnječenih listića svježeg ružmarina
pola jušne žlice listića svježeg origana
20 dag pulpe paradajza
1 kavska žličica mljevene slatke paprike
1 - 2 sitno kosana peperoncina
0,5 l dobrog suhog bijelog vina
1 l goveđeg temeljca
0,7 dcl maslinovog ulja naglašene pikantnosti
sol, bijeli papar


Narežite mladi luk, češnjak i mrkvice, šparogama odstranite donji drvenasti dio, sredinu narežite na kolutove, a vrhove odložite sa strane. Luk, mrkvu i srednji dio šparoga pirjajte na maslinovom ulju dok ne povenu. Podlijte vinom i prokuhajte par minuta pa sve štapnim mikserom pretvorite u homogeni glatki pire. Dodajte narezane fileke, pancetu narezanu na kockice, lovor, ružmarin, paradajz, papriku i peperoncine. Kuhajte na najtišoj vatri oko 45 min podlijevajući goveđim temeljcem.



U međuvremenu mladi bob prokuhajte 5 min u nesoljenoj vodi. Ohladite ga naglo pod mlazom hladne vode i odstranite mu košuljice. Pet minuta prije nego su fileki gotovi dodajte im vrhove šparoga, bob i origano. Popaprite svježe mljevenim bijelim paprom i servirajte uz svježi kukuruzni kruh.











4 komentara:

  1. Pratim Vaš blog već duže vrijeme jer je slasno-gurmanski, drugačiji. Pravi, ali pravi gurman.
    Zadivljuje me i Vaše znanje o hrani, namirnicama, mesu kao i kuharsko umijeće, entuzijazam, strast i gotovo dječja radost skuhanom. Doista ste jedinstveni.
    Pročitala sam članak o janjetini na susjednom blogu. Voljela bih da ste dali i koji savjet gdje nabaviti dobru domaću janjetinu (ne nužno otočku). Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anonimno hvala Vam na ovim nadam se ne pretjeranim pohvalama. Hvala što ste prepoznali moju dječju radost skuhanim. Ako ubijemo dijete u sebi najbolje da odmah prestanemo slikati, pisati, skladati...i kuhati.

      Drago mi je da ste na blogu naših dragih Jedozovki pročitali moj prilog o janjetini. Savjet za nabavku otočke janjetine u Zagrebu ne mogu dati jer je u mesnicama nema, restorani je razgrabe. Savjet za nabavku dobre domaće janjetine je moj propust pa ga sada ispravljam. Mesnica "Žuberčanka" na tržnici Kvatrić, s punim povjerenjem.

      Izbriši
  2. Hvala Vam na odgovoru.
    Tamo kupujem meso zahvaljujući Vašoj preporuci u nekom bivšem postu i jako sam zadovoljna.
    Za Vašu gastronomsku čaroliju nikakve pohvale ne mogu biti pretjerane. Neka Vas Vaši ukućani paze i maze i budu sretni što Vas imaju.Čuvajte to zaigrano dijete u sebi. Danas je to privilegija.
    Radujem se Vašim budućim kuharskim čarolijama. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši