20. 07. 2014.

Moje začinske smjese - uvod



Često, da bih si olakšao kuhanje, a i da bih kroz cijelu godinu zadržao neke posebne okuse izrađujem svoje začinske smjese, namaze, pesta, chutnyje, relishe i  kreme. Neke konzerviram u maslinovom ulju, neke u guščjoj masti, a drugima je opet pešt od mljevene pancete najbolji medij. Neki vole dodatak jakih, zrelih sireva, a neki bademe, pinjole ili pistacije. U svakom slučaju, uz malo vremena i truda, uvijek imam mojih desetak različitih začinskih smjesa koji u sebi mjesecima poslije snažno drže mirise i okuse ljeta, mora i crljenice mokre od pljuska.

Nekoliko riječi i preporuka kako da zaustavite vrijeme u trenu kad cvate ružmarin, kad je dragoljub najpikantniji, luk kozjak poznatiji kao dalmatinska ljutika, mlad i najsočniji, a motar još juvenilan i mekan, no već čvrst i hrskav, taman za pesto i kiseljenje. 

U sljedećim postovima obradit ću meni najvažnije.









2 komentara:

  1. Ajme, koje divne kombinacije! A tek etikete! Priznaj, ovo je Djevičino djelo! <3

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  2. Priznam.
    Pošteni Rak nikada ne bi mogao biti takva picajzla. :cerek:

    OdgovoriIzbriši