11. 10. 2012.

Polpete od patlidžana




Sastojci:

-1 kg patlidžana
-10 dag ječma
-10 dag heljde
-3 jušne žlice krušnih mrvica
-1 dcl maslinovog ulja
-1 svježa chili papričica
-srednja glavica sitno kosanog luka
-2 veća čena sitno kosanog češnjaka
-jušna žlica kosanog svježeg korijandra ili peršina, prema ukusu
-1 jaje
-papar
-sol


 Patlidžane narežemo na deblje šnite, posolimo ih, ostavimo stajati oko pola sata pa ih dobro ocijedimo stiščući ih rukama. Ocijeđene šnite škrto nauljimo maslinovim uljem i ispečemo na grill tavi.




Patlidžani moraju dobro dehidrirati kako bi ih mogli mljevene formirati u polpetu koja se neće raspadati niti puštati vodu. Za ovo jelo idealno je ako nakon ocjeđivanja i grilanja od 1 kg svježih ostane 0,5 kg pečenih. Na malo ulja popržimo narezani luk, dodamo mu češnjak i ostavimo sa strane. Odvojeno skuhamo ječam i heljdu, ocijedimo ih i odmah vrele prostremo po tanjuru da se polako ispare i ohlade. Ovako ćemo dobiti vrlo suha zrna. Patlidžane ohladimo i narežemo na prikladne komade koje izmiješamo s kuhanim ječmom i heljdom. Smjesi dodamo lišće korijandra ili peršina, chili papričicu, sol i papar pa je propustimo kroz stroj za mljevenje na otvor od 6 mm.




Ovoj mljevenoj smjesi dodamo 0,5 dcl maslinovog ulja, jaje i prethodno poprženi luk i češnjak pa je rukama dobro izradimo i formiramo polpete koje uvaljamo u mrvice. Polpete položimo na skromno nauljeni papir za pečenje i pečemo u pećnici 20 min na 180 C.




Pet minuta prije nego li su gotove polpete posipamo narezanim pecorinom i pospemo lanenim sjemenkama. Serviramo ih vruće uz salatu od paradajza i neki oštriji dip od sira.







Nema komentara:

Objavi komentar