25. 03. 2013.

Vesnini hljebovi




Evo ulazimo u Veliki tjedan. Uskrs je na vratima, što meni kao starom ljevičaru i agnostiku znači još koja kila više. Zanimljivo, ljudi misle da mi nekadašnji komunjare i revnosni članovi Partije, kao osviješteni i napredni, kao avangarda radničke klase nismo slavili Božić i Uskrs. O, jesmo i te kako. Letile su glave puricama, skvičali odojci, kroz vrata izdajnički mirisale šunke i bakalari. Uvijek sam mislio da je Barbieri nama posvetio "Epitaf carskog gurmana". Uostalom drugovi, nismo mogli dozvoliti da ideološki neprijatelj ima bogatiji stol od našeg. 


Vrijeme neumitno prolazi, sve se mijenja, tradicija ostaje. A tradicija stola može postati dosadna. Kuhana šunka, jaja, mladi luk i hren pa pinca, malo odmora pred nekim bljak televizijskim programom pa udri po janjetini i mladom krumpiru i još luka i orehnjače. I tako svake godine. Kuhanu šunku uopće ne volim, a ni s hrenom nisam na ti. No da vam sada predložim jelovnik oslobođen svih pobrojanih namirnica, optužiti ćete me za blasfemiju i još gore, čvrsto ćete odlučiti da blog starog heretika više ne otvarate. Zato, još ove godine umjereno, kuhamo tradicijske namirnice ali u nekom novom svjetlu, na moj način.

Uskrs je praznik svjetla i proljeća. Blagdan Sunca. Nekada se i računao prema punom mjesecu i ekvinociju 21. ožujka. A ekvinocij je imendan boginje proljeća Vesne. Obilježje je završetka razdoblja Moranine zime i mraka i proslava novog rađanja, novog života. Vesna je konačno pobijedila Moranu. U proslavi djevojke kao i Vesna obučene su samo u ruho od trave, lišća i cvijeća, a prisutni ih polijevaju vodom. Zato ovu Uskrsnu priču, njoj u čast, počinjem proljetnim kruhom, Vesninim hljebovima.

(Ovi hljebovi rađeni su s brašnom stare istarske sorte pšenice, tvrdica ili histrica, sitnog, vrlo tvrdog, skoro okruglog zrna i s brašnom bijelog kukuruza dobivenim finim mljevenjem "stupane trukinje". Sastojci su nabavljeni na sajmu pršuta u Tinjanu.)

-40 dag bijelog kukuruznog brašna
-40 dag glatkog pšeničnog brašna
-5 jaja
-3 mlada luka
-3 mlada češnjaka
-25 dag očišćenih divljih šparoga
-3 dcl kozjeg jogurta "Moravec"
-20 dag mekanog kozjeg sira "Moravec"
-0,7 dcl maslinovog ulja
-8 dag pinjola
-1 žličica soli
-1 žličica šećera
-1 vrećica, 7g suhog kvasaca

 Šparoge očistimo i odlomimo im vrške koje odložimo na stranu. Mladi luk, češnjak i srednji dio šparoga narežemo na male komadiće i zajedno s jajima, jogurtom, uljem i soli izmiješamo sa kukuruznim i glatkim brašnom te postavimo pod mikser s rotirajućim dnom i mijesimo na najmanjoj brzini desetak minuta. Za to vrijeme u par žlica jogurta s dodatkom malo šećera i brašna aktiviramo kvasac kojega dodamo u smjesu, a brzinu miješenja povećamo na najveću. Mijesimo još 4-5 minuta, nakon čega tijesto izvadimo na pobrašnjenu radnu plohu i dovršimo rukama. Tijesto podijelimo u 4 jednaka valjka koje rukama i valjkom razvaljamo u oblik trapeza.

Izrada tijesta

Tijesto dovršimo rukama

Podijelimo ga u 4 jednaka valjka

Nadijevamo "trapez"

Na tijesto razvaljano u trapez nanesite vrhove šparoga, tostirane pinjole i kriške mekanog kozjeg sira "Moravec". Zamotajte poput savijače uvrčući rubove prema unutra. Navedene sastojke mogli smo također odmah umiješati u tijesto, okus kruha bio bi jednak no presjek ne bi bio ni izdaleka tako dekorativan. Formirane Vesnine hljebove stavite u lagano namašćeni lim za pečenje i ostavite na toplom oko 1,30 sati dok se hljebovi ne udvostruče.


Prije dizanja

Nakon 90 minuta mirovanja

Kad su hljebovi lijepo uzrasli stavimo ih peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 250 C kroz 15 minuta. Na dno pećnice obavezno uložimo pladanj s vodom koja će cijelo vrijeme pečenja osiguravati dovoljnu vlagu. Nakon 15 minuta hljebove premažemo jajem koje smo razmutili u kiselom vrhnju. temperaturu smanjimo na 190 C i pečemo još 15 minuta.


Nakon prvih 15 min pečenja obilato ih premažemo kiselim vrhnjem u kojem smo razmutili jaje.


Pečene hljebove ostavimo hladiti nepokrivene.

Vesnine hljebove narežemo  još mlake i serviramo uz neko kuhano ili pečeno suho, dimljeno svinjsko meso, tvrdo kuhana jaja, mladi luk i mladi češnjak uz umak od hrena ili po mojem izboru uz vrhunski senf kao Moutarde al' Ancienne Dijonnaise.



Nisam slučajno, namjerno sam gore napisao " uz neko kuhano ili pečeno suho, dimljeno svinjsko meso", a ne uz šunku. A zašto ? Zato jer je prema onome što vam nudim kuhana šunka u najmanju ruku dosadna, no o tome u sljedećem postu.



2 komentara: