02. 08. 2013.

Bamija chutney s coulisom od mliječnog kukuruza



Bamija ili okra, tako plemenito i delikatno povrće da bi grijeh bio uživati ga samo dok traje njegova kratka sezona. Mnogi će reći da uvijek ima suhe. Točno, no onu jednu specifičnu nježnost okusa svježe i mlade baby bamije suha nikada više ne može oživiti. Zato i radim ovaj chutney, da ju istovremeno sljubim sa sastojcima koje toliko voli, da s njima postaje neponovljiva i da joj kao svježoj produžim sezonu.


Za ovaj chutney trebamo:

-mladu bamiju
-mladi kukuruz šećerac
-mladi bijeli kukuruz osmoredac
-pire od ljutike
-brašno od prženog, slanog cashewa
-češnjak
-svježi timijana
-svježi mažuran
-maslinovo ulje
-papar
-sol


U coulis dodamo žlicu punomasnog kiselog vrhnja


Bijeli kukuruz prepun je celuloze tako da je otpad velik, skoro 50%. Za chutney uzmite samo prvu  frakciju nakon protiskivanja koja je gusta ali tekuća. Ostatak krutog pirea spremite za izradu kukuruznog kruha. 


Bamiju prelijemo vrućom slanom vodom u kojoj smo desetak minuta kuhali svežanj svježeg timijana. Blanširamo ju kratko, oko 5 min, i premjestimo u posudu s puno hladne vode gdje ju ostavimo nekoliko sati da otpusti višak svoje škrobne sluzi. Mladi kukuruz šećerac skuhamo u slanoj vodi, izmiksamo ga i protisnemo kroz cjedilo. U dobiveni coulis dodamo žlicu punomasnog kiselog vrhnja.
Mladi, bijeli kukuruz osmoredac raskuhamo u slanoj vodi i protisnemo kroz jaku pasirku kako bismo dobili glatki pire. Uzmemo samo prvu, gustu ali još tekuću frakciju nakon protiskivanja, a gusti pire sačuvamo za izradu kukuruznog kruha. Izmiješajte oba kukuruzna coulisa i dodajte im svježi mažuran, papar, pire od ljutike, maslinovo ulje i češnjak. Ovu smjesu stavite u blender i homogenizirajte ju u potpuno glatku kremu. Premjestite ju u posudu koju ćete položiti na drugu posudu s vrelom vodom i banjamarija postupkom smjesu zagrijati na 80-90 C. U smjesu dodajte ocijeđene bamije koje manjim dijelom narežite na "zvijezdice" od 2-3 mm, a sve ostale ostavite u komadu.

Dobro ih izmiješajte i smjesu zgusnite brašnom pečenog slanog cashewa. Gotovi chutney mora biti konzistencije između majoneze i senfa. Napunite u bočice koje sterilizirate u vodenoj kupelji. Čuvajte u hladnjaku. U hladnjaku chutney će nepromijenjen ostati i više od pola godine, a kad bočicu otvorite, potrošite ju u roku desetak dana, no to je najmanji problem.


Možete ga koristiti za izradu umaka, kao podlogu janjetini ili teletini, a izvrstan je i kao samostalni namaz za finger food. Dati ću nekoliko primjera kako ga najčešće upotrebljavam.




Broj komentara: 7:

  1. Ovo je predobro, obožavam bamiju..Mica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja, a ne bih nikada rekao da je to mačja klopa. :)

      Izbriši
  2. Malo poznam okru (iz knjige)i tvoji recepti su za mene sasvim nova stvar. Veoma zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Niti kod nas nije uobičajena i vrlo ju je teško nabaviti.

      Izbriši
  3. degustirana i iskorištena kao dio jednog jako finog jela.
    jeka

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlične informacije za sve ove godine, ove godine nitko nije zaostavljen. Ako bi vas moglo zanimati da se zovem Slavica Kovačević, živim u Zagrebu, Hrvatska i iskusila sam i dobre i loše zajmodavce, pa ako ste u istim financijskim problemima, savjetujem vam da se obratite ovom Bogu poslanom čovjeku koji će vam pomoći da lako dobijete kredit i također će vam dati neke financijske savjete o tome kako postati financijski stabilan. Znam da postoji mnogo različitih svjedočanstava, a ja sam se također zadovoljio nekim sranjima, ako imate obitelj i želite da oni cijene vaš trud kako biste mogli dobiti lijepu proslavu, ovo je prava prilika za vas. AKO I VI TREBATE FINANCIJSKI SAVJET I POMOĆ, OVO JE PRAVI VRIJEME DA MU SE OBRATITE ZA POMOĆ. MOŽETE NAUČITI KAKO INVESTIRATI ONLINE I ZAHTJEVITI ZA KREDIT UZ KAMATNU STOPU OD 3%. KONTAKTIRAJTE IH PUTEM TVRTKE WHATSAPP: +385915608706 Email: smartloanfunds@gmail.com
    Moj osobni email za potvrdu.
    {kovacevicslavica394@gmail.com}

    OdgovoriIzbriši