Sastojci:
-1,5 kg patlidžana
-25 dag crnog sezama
-10 dag oljuštenog sezama
-3 jušne žlice soka limuna
-20 dag pesta od medvjeđeg luka
-12 srednjih ljutika
-5 stapki mladog luka
-3 svježe chili papričice
-1,5 dcl maslinovog ulja
-5 dag zelenih, nezrelih sjemenki korijandra
-1 veća vezica netom ubranog lišća korijandra
-1,5 čajna žličica zelenog papra iz salamure
-3 čajne žličice krupne morske soli
Patlidžane ogulite i narežite na ploške. Premažite ih maslinovim uljem i ispecite na roštilju ili grill tavi. Izmiješajte ih s obje vrste sezama koje ste prethodno tostirali. Dodajte pesto od medvjeđeg luka, zeleni papar i svježe chili papričice.
Smjesu izmiješajte i u blenderu pretvorite u pastu.
Oberite svježe, nezrelo sjemenje korijandra. Izmiješajte ga s krupnom morskom soli i u mužaru zdrobite u homogenu masu.
Iz 1,5 vezice korijandra odvojite samo lišće. Stapke možete zavezati i zamrznuti. Dobro će Vam poslužiti kao dodatak uz bouquet garni za izradu temeljaca ili kod kuhanja ribljih juha.
Na maslinovom ulju zastaklite ljutiku i mladi luk. Maknite ih s vatre i izmiješajte sa zdrobljenim sjemenkama i lišćem korijandra.
Ljutiku, mladi luk i karijander u blenderu pretvorite u homogenu masu. Pastu od korijandra dobro izmiješajte s pastom od patlidžana i sezama.
Ovaj oštri, pikantni pesto možete poslužiti kao samostalni namaz, kao dip uz razne nareske ili kao začinsku smjesu kod pripreme raznih jela.
prefino je stvarno, posebno...za sva čula...
OdgovoriIzbrišiHvala. Crni sezam u ovoj kombinaciji daje ono nešto posebno.
OdgovoriIzbriši