Sastojci za griz smjesu za premazivanje kora:
(količine za 3 savijače od 9 kora)
-1,5 dcl čvrstog jogurta
-1,5 dcl punomasnog kiselog vrhnja
-3 jaja
-15 dag pšeničnog griza
-1 jušna žlica Gustina
-1 dcl ulja
-1 prašak za pecivo
Za svaku savijaču koristimo po 3 tanke kore koju svaku premažemo ovom smjesom. Smjesa od griza međusobno će povezati kore i tijekom pečenja učiniti ih posebno hrskavim. Ovu smjesu možete koristiti za sve slane savijače.
Sastojci za nadjev:
-50 dag svježe bamije
-50 dag mljevene janjetine i teletine
-30 dag mladog poriluka
-5 većih ljutika
-1 dcl maslinovog ulja
-1 žlica maslaca
-stručak peršina
-3 čena češnjaka
-2 kavske žličice timijana
-1 kavska žličica mljevenog korijandra
-papar
-sol
Bamiju blanširamo u kipućoj, slanoj vodi 2-3 minute, ocijedimo i narežemo na kolutove. Blanširana bamija odmah će početi otpuštati svoju sluz sličnu rižinoj ali gušću i viskozniju, poput bjelanjka. Ova sluz potpuno će povezati smjesu tako da nije potrebno dodavati jaja. Janjetinu, najbolje od plećke i teletinu od vrata narežemo na kockice. Mesu dodamo nekoliko bamija kako bi samljevene bolje povezale smjesu, narezane ljutike, peršin i češnjak i sve grublje sameljemo na otvor 6 mm. Smjesu posolimo i začinimo timijanom i korijandrom. Poriluk narežemo na kolutiće i operemo. Ocijedimo ga i posušimo u kuhinjskoj krpi.
U tavi, na maslinovom ulju, pržimo poriluk desetak minuta dok ne ostane bez vode i usahne. Dodamo smjesu mljevenog mesa i narezane bamije i sve obilato popaprimo. Pržimo desetak minuta, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne počne formirati u grudice jer se bamijina sluz počinje koagulirati. Maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu.
Lim od pećnice obložimo mokrim papirom za pečenje kojega premažemo maslacem. Smjesu nanesemo na kore koje smo premazali griz smjesom, zarolamo i stavimo u lim. Savijače odozgo također premažemo griz smjesom.
Savijaču pečemo na srednjoj prečki pečnice, na 170 C, 1 sat.
Savijaču ostavimo da se odmori petnaestak minuta pa ju narežemo...
... i serviramo toplu uz rajčice i pokoju blago ljutu papričicu, najbolje uz crno pivo, a ako ga još niste probali savjetovao bih da to bude Gulden Draak.
Nema komentara:
Objavi komentar