U zagrebačkim ribarnicama u kojima prodavači čiste i filetiraju ribe često se povoljno mogu kupiti glave slatkovodnih riba. No, ako ste poput mene, veći potrošač, savjetujem vam da napravite izlet u okolicu Čazme i svratite na ribnjak tvrtke "Ribnjak 1961" u
Gornjem Dragancu, Sišćani br. 60. Ovdje možete kupiti živu ribu direktno iz ribnjaka, po cijenama koje su od 30%-50% niže nego u zagrebačkim ribarnicama. U ponudi su šaran, štuka, smuđ, som i patuljasti američki somić, popularni cvergl koji je za mene, u gastronomiji, nepravedno zaobiđena delicija, a upravo na ribnjaku u Siščanima nađe se primjraka velikih i do 40 dag. Glave koje vidite u ovom postu potječu baš od riba s tog ribnjaka osim kečige koja se uzgajaja na ribnjacima Kupa d.o.o. u Draganiću blizu Karlovca. U receptu i na slikama nema šarana jer je to jedna od rijetkih riba koju ja ne jedem ali ako ga vi volite slobodno dodajte i koju glavu šarana.
Opisati ću izradu 5 l temeljca kako ga ja uobičavam raditi dva puta godišnje, kako bi uvijek imao zamrznutu zalihu, za pripremu fiša, perkelta ili juhe s ribljim žličnjacima koju ću ovdje opisati.
Na fotografiji su ostaci nakon čišćenja i filetiranja. Glave, repovi i peraje somova, smuđeva, kečiga i štuka. |
Glave od 5 kg cvergli |
-6 l vode
-4 kg miješanih ribljih glava, repova i peraja
-1,5 kg korjenastog povrća
-1 kg luka
-4 jušne žlice biljnog ulja
-7 listova lovora
-1 jušna žlica papra u zrnu
-sol
Sastojci za juhu sa žličnjacima:
-1 l temeljca od glava
-2 dcl traminca
-15 dag mesa prethodno skinutog s glava
-10 dag svježeg zrnatog sira
-6 jušnih žlica griza
-2 jaja
-2 jušne žlice ulja
-2 jušne žlice punomasnog kiselog vrhnja
-2,5 čajne žličice ljute dimljene paprike
-2,5 čajne žličice slatke dimljene paprike
-1 jušna žlica poriluka u prahu
-svježe mljeveni bijeli papar
-ribani, tvrdi, zreli kozji sir "Moravec"
-sol
U temeljac dodamo traminac, slatku i ljutu papriku, posolimo i zakuhamo. Oblikujemo žličnjake koje položimo u vrelu juhu i napola pokriveno kuhamo petnaest minuta.
Juhu sa žličnjacima utočimo u posude, umiješamo kiselo vrhnje i pospemo kozjim sirom.
Nema komentara:
Objavi komentar