Smuđ, riječni vuk! Živi u čistim, sporim, tekućim vodama, na kamenom dnu i hrani se isključivo malim ribama jer veće ne može progutati zbog uskog jednjaka. Sporo raste i tek u trećoj godini dostiže duljinu od 40 cm. Grabljivica vretenastog tijela, predivnog bijelog mesa čvrste teksture, uz divlju potočnu pastrvu sigurno jedna od najkvalitetnijih slatkovodnih riba.
Kod nas, jedan od najpopularnijih načina pripreme smuđa je pohanje u pivskom tijestu. Uobičajeni način je izraditi tijesto od brašna, jaja i svijetlog piva, nešto gušće od tijesta za palačinke pa riblje odreske umakati u tijesto i pržiti u dubokom ulju. Fileti nježnog smuđevog mesa su kao stvoreni za ovakav način pripreme, makar danas, na žalost, pod pritiskom različitih trendova "zdrave prehrane" pohanje postaje sve manje popularno. Ja se pohanog piceka, bečke šnicle i zagrebačkog odreska nikada neću odreći ma koliko to djelovalo pase.
Zato sa zadovoljstvom donosim ovaj moj recept za file smuđa pohanog u pivskom tijestu, na jedan moj malo drugačiji način, kao homage svim "retro" pohancima.
Sastojci:
-smuđ težine 2-3 kg
-sok 1,5 većeg limuna
-svježe mljeveni bijeli papar
-30 dag heljdinog brašna
-4 dcl crnog piva
-2 cijela jaja
-snijeg od 2 bjelanjka
-na vrh noža praška za pecivo
-sol
Velikog smuđa, između 2 i 3 kg očistimo, isfiletiramo, pincetom isčupamo rebra i manje kosti koje se nalaze ispod leđne peraje te ga narežemo na prikladne komade. Meso posolimo, popaprimo i premažemo sokom limuna. Ostavimo ga mirovati pola sata.
Mikserom izradimo tijesto od heljdinog brašna, jaja i crnog piva s dodatkom praška za pecivo. Posebno umutimo ne prečvrsti snijeg od bjelanjaka. Pivsko tijesto ostavimo mirovati pola sata nakon kojih pažljivo kuhačom umiješamo snijeg od bjelanjaka. Filete smuđa uvaljamo također u heljdino brašno pa ih potopimo u pivsko tijesto.
Dužom viljuškom pažljivo ih vadimo iz tijesta, pustimo da višak sam otcuri i uranjamo ih u vruće ulje. Pržimo ih 3-4 minute sa svake strane nakon čega ih izvadimo i položimo na papirnati kuhinjski ručnik kako bi odstranili višak masnoće.
Uh čoveče kako dobro izgleda, zazubice!
OdgovoriIzbrišiHvala Dubravka. :)
OdgovoriIzbrišiMmmm, sjajno izgleda, ovako grešan....
OdgovoriIzbrišiDa se poslužim tvojim riječima: "Slasan i opasan" :)
IzbrišiHvala Mirjana.
Ne mogu vjerovati da sam tek sada naletjela na ovaj blog, ne znam koje jelo me više fascinira. Svaka čast, prava ste inspiracija!
OdgovoriIzbrišiDraga Unknown, hvala Vam za ovu pohvalu.
IzbrišiZa pivsko tijesto /orly/ pri izradi potrebno je jaja posebno izmutiti. Od bjelanjaca napraviti snijeg, a sa žumanjcima napraviti ostatak smjese i na kraju na sve dodati snijeg lagano ga umijesiti u smjesu. više na www.gric-gric.com
OdgovoriIzbriši