Sastojci:
-3 kg zrelog kumquata
-2 kg čiste pulpe krvave naranče
-70 dag vrijeskovog meda
-30 dag muscovado šećera
-2 dcl prošeka ili Porta
-6 pločica želatine
-60 dag suhe jabuke
-2,5 dcl Metaxe
-kavska žličica mljevenog kardamoma
Kumquat prerežemo dužinom popola i odstranimo što više velikih zelenih sjemenki. U prikladnoj posudi izmiješamo kumquat, šećer i prošek. Smjesu ostavimo par sati na sobnoj temperaturi dok kumquat ne počne otpuštati vlastiti sok.
Smjesu zakuhamo i održavamo vrelom, na pragu vrenja 35 min. Vatru ugasimo, i iz vrele smjese ocijedimo što je moguće više čistog soka. U vreli sok dodamo suhe jabuke koje smo prethodno usitnili. Tijekom hlađenja suhe jabuke popiti će većinu soka, a nastalu gustu kašu homogeniziramo štapnim mikserom.
Crvene naranče ogulimo od kore i bijele pokožice, a čistu pulpu narežemo na male kockice.
Prokuhani kumquat, kockice naranče i kašu suhih jabuka dobro izmiješamo i zakuhamo na laganoj vatri. Tiho kuhamo 6-7 min pa dodamo usitnjenu prethodno u hladnoj vodi namočenu želatinu, med i kardamom. Miješajući pričekamo da smjesa ponovno zakuha, vatru odmah ugasimo a u vrelu smjesu umiješamo Metaxu. Vreli džem odmah punimo u vruće staklenke koje zatvorimo i pasteriziramo u vodenoj kupelji kroz 30 min na 70 C.
Wow.. Oduševljavaju me ove tvoje kombinacije!
OdgovoriIzbriši(Maja)
Hvala, hvala...
OdgovoriIzbrišiNažalost, prebrzo nestao.