22. 06. 2013.

Crveno - crnoRulet džemSastojci:

-35 dag šumskih jagoda
-25 dag crnih murvi
-1 dcl starog Tawny Porta
-1 dcl sirupa bazge
-šlag po ukusuŠumske jagode prelijemo sirupom od bazge i izmiksamo u kremu.Murve rastresito napunimo u staklenku i prelijemo Tawny Portom. Ostavimo ih na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok ne počnu pomalo puštati sok pa ih prelijemo kremom od izmiksanih šumskih jagoda i sirupa bazge. Staklenke zatvorimo i zagrijavamo u vodenoj kupelji pola sata na cca 75-80 C kako bi Porto potpuno prodro u murve, a koncentrirani okus jagode i murve u Portu je neponovljiv. Staklenke izvadimo, ostavimo da se ohlade na sobnu temperaturu nakon čega ih u hladnjaku rashladimo najmanje preko noći.
Kremu serviramo jako hladnu s ne prejako tučenim slatkim vrhnjem.
Ovakav način izrade voćnih krema izuzetno je praktičan za ljeto i paklene vrućine jer je krema u staklenki dvostruko posve prirodno konzervirana, alkoholom iz Porta i termičkom obradom u vodenoj kupelji zbog čega je možemo napraviti za više dana. U zatvorenoj staklenki u hladnjaku može stajati nepromijenjena i do 3 tjedna, a kreme od šumskog voća poput šumskih jagoda, borovnica, divljih kupina i malina i duže zbog bogatstva antocijanina.


Ova krema napola je gotovi trajni proizvod, spoj džema i pekmeza kojega možemo čuvati i do godinu dana. Tada u izmiksane jagode dodamo 3 - 4 puta manju količinu od preporučene kalijevog metabisulfita jer je to dovoljna količina da spriječi neenzimatsko smeđenje konzerviranih proizvoda od jagoda koje su mu vrlo sklone. Neenzimatsko smeđenje ne mijenja okus jagoda ali proizvod gubi na estetskoj vrijednosti. Nakon što smo pireu od jagoda dodali kalijev metabisulfit, pire zagrijemo prvi put do 85 C, dodamo sredstvo za zgušnjavanje, kao ekstrakt dunjine kore, džemfix ili nešto slično na bazi pektina ili agar-agara, prelijemo murve u staklenki, a u vodenoj kupelji ih držimo 45 min na 75-80 C. Bočice dobro zatvorimo i čuvamo na hladnom i tamnom mjestu.
Nema komentara:

Objavi komentar