19. 06. 2013.

Pesto od lučica medvjeđeg luka i sezama s tamnim sezamovim uljem




Sastojci:

-50 dag lučica medvjeđeg luka
-20 dag lučica mladog kozlaca (ljutika)
-50 dag tostiranih sjemenki crnog i bijelog sezama
-3,5 dcl tamnog sezamovog ulja
-4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
-35 g krupne morske soli


 Sezamove sjemenke tostiramo u pećnici oko 25 min na 160 C povremeno ih miješajući. Gotove su kada bijele počnu smeđiti. Tostirane sjemenke izmiješamo s ostalim sastojcima i izmiksamo u multipraktiku. Smjesu punimo u sterilizirane bočice koje zatvorimo i sve pasteriziramo u vodenoj kupelji na 85 C kroz 45 minuta. Ovaj snažni i oštri pesto možemo upotrebljavati kod izrade raznih namaza od svježih sireva, kao začin pečenim tikvicama i patlidžanima, razmućen u jogurtu izvrstan je za izradu dresiga za salate, a uz kim i korijander biti će pravi začin pilavima i drugoj orijentalnoj kuhinji. Čuvamo ga u hladnjaku.


Sezam pažljivo tostiramo, pazeći da ne pregori, uz često miješanje.








Nema komentara:

Objavi komentar