08. 08. 2013.

Pikantni hljepčići s pestom od čubra i lisičarkama



Kad je nedavno Jedozovna Maja za Food Revolution Day Jamie Olivera ovako primijenila moj pesto od čubra, ostao sam ugodno iznenađen. Do tada čubar nisam dodavao u dizana tijesta, uglavnom sam ga upotrebljavao kao začin grahoricama, gljivama čvrste strukture kao lisičarkama i trubačama i jelima s crvenim mesom, poput govedine, patke, guske i divljači. No tek kad sam probao taj kruh postalo mi je jasno da sam do sada zapostavio jednu cijelu paletu jela koje ovaj pesto čini posebnima. Zato sam, zahvaljujući Maji, odlučio ispraviti taj propust, a ovi hljepčići su prvi korak.


 Sastojci: 

-75 dag brašna za dizana tijesta
-8 dag pesta od čubra
-50 dag lisičarki
-4 jušne žlice maslinovog ulja
-4 dag maslaca
-1 dcl jogurta
-suncokretove sjemenke
-jušna žlica kiselog vrhnja
-1 jaje
-10 g suhog kvasca
-svježe mljeveni papar




Na maslinovom ulju kratko, 4 - 5 minuta popržimo lisičarke, ostavimo da se ohlade na sobnu temperaturu, grubo ih narežemo i obilnije popaprimo.




U brašno dodamo pesto od čubra i maslac i sve dobro izmiješamo.




Dodamo narezane lisičarke i jogurt u kojem smo razmutili kvasac i sve prepustimo mikseru s rotirajućim dnom da kroz deset minuta izradi elastično tijesto.




Miješenje tijesta dovršimo ručno, formiramo male hljepčiće u koje s vrha utisnemo suncokretove sjemenke i stavimo ih na toplo da se dižu oko 1,30 h.




Kada hljepčići dobro uzrastu stavimo ih peči na 220C 10 minuta, nakon čega temperaturu smanjimo na 185 C i pečemo ih još 15-20 minuta.



Nakon prvih 10 minuta pečenja hljepčiće premažemo kiselim vrhnjem u kojem smo umutili jedno jaje.


Ovi pikantni i aromatični hljepčići prijaju uz razna jela, izvrsna su podloga raznim sirnim namazima ali posebno prijaju uz meso s roštilja i zapečeni grah.



2 komentara: