04. 10. 2013.

Čokoladni pekmez od oskoruša s Amarettom Disaronno




Sastojci:

-6 kg oskoruša ili 5 kg čistog propasiranog pirea od oskoruša
-50 dag muscovado šećera
-30 dag 72% čokolade s mrvicama kakaovca
-3,5 dcl Amaretto Disaronno
-4 mahune Burbon vanilije


Mekane, slatke, potpuno zrele oskoruše stavite u lim od pećnice, malo ih zgnječite dlanom i pravilno po njima rasporedite šećer. Zagrijte na 50 C i temperaturu održavajte 4-5 sati. Oskoruše povremeno promiješajte. Nakon nekog vremena oskoruše će naglo i intenzivno zamirisati i otpustiti vrlo skromnu količinu soka.


Od 6 kg oskoruša iscijediti će se oko 5 dcl bistrog smeđeg soka. Ocijedite ga i u njemu na najtišoj vatri zakuhajte srž mahuna Burbon vanilije. Kadste oskorušama oduzeli sok temperaturu povećajte na 180 C i zadržite ju 10 minuta nakon čega pećnicu ugasite a oskoruše ostavite da se polako ohlade na sobnu temperaturu. Propasirajte ih na ručnu pasirku, na najmanje rupice kako bi dobili nježni, vrlo gusti, homogeni pire.


U soku od oskoruša u kojem smo zakuhali srž vanilije rastopite čokoladu s mrvicama prženog kakaovca i vrući "ganache" prelijte preko pirea od oskoruša.


Snažno miješajte i polako dolijevajte Amaretto Disaronno. Smjesu još jednom prođite mikserom na najvećoj snazi sve dok nije posve ujednačena. Punite u sterilne staklenke i sve zajedno sterilizirajte u vodenoj kupelji.





3 komentara:

  1. Ne znam koji bih od ova zadnja tri pekmeza prije poželjela! Ako bih baš morala birati, onda bi to bio ovaj s oskorušama i Amarettom.
    Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala coffee. Slažem se s tvojim odabirom na slijepo. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ima li ovakve čokolade za kupiti negdje u HR? Ovo mi se dopada...:9

    OdgovoriIzbriši