08. 10. 2013.

Rižoto od gljiva




Sastojci: 

-30 dag Carnaroli riže 
-60 do 80 dag samoniklih šumskih gljiva čvršće teksture tkiva poput vrganja, lisičarki, rujnica, blagvi, sunčanica, itd 
-jušna žlica nekog jakog pesta od gljiva kao npr od gljiva s mahovine ili čuvenog pesta od smrčaka
-10 dag sitno kosane ljutike 
-goveđi temeljac 
-0,7 dcl maslinovog ulja 
-3 dag maslaca 
-2,5 dcl kvalitetnog suhog bijelog vina 
-pesto od svježeg mažurana 
-kavska žličica mljevenog korijandra 
-papar 
-sol 



Na kombinaciji maslaca i maslinovog ulja naglo popržimo gljive. Izvadimo ih i odložimo na toplo. Na vruću masnoću stavimo rižu i kosanu ljutiku koje popržimo da postanu staklaste. Polako i postepeno podlijevamo vrelim temeljcem i pirjamo uz neprestano miješanje. Ni u jednom trenutku riža ne smije plivati u tekućini već tekućinu s kojom podlijevamo pomalo dodajemo tek kad nam iza kuhače ostaje čist trag kao na slici.


Otprilike na polovici kuhanja riže dodamo pesto od gljiva i dobro ga umiješamo.



Pet do šest minuta prije no što će riža biti gotova dodamo prethodno popržene gljive. Popaprimo i pospemo svježim mažuranom i mljevenim korijandrom.


Rižoto odmah serviramo vruć uz dodatak nekog blažeg sira.







Nema komentara:

Objavi komentar