Sastojci:
-30 dag Carnaroli riže
-60 do 80 dag samoniklih šumskih gljiva čvršće teksture tkiva poput vrganja, lisičarki, rujnica, blagvi, sunčanica, itd
-jušna žlica nekog jakog pesta od gljiva kao npr od gljiva s mahovine ili čuvenog pesta od smrčaka
-10 dag sitno kosane ljutike
-goveđi temeljac
-0,7 dcl maslinovog ulja
-3 dag maslaca
-2,5 dcl kvalitetnog suhog bijelog vina
-pesto od svježeg mažurana
-kavska žličica mljevenog korijandra
-papar
-sol
Na kombinaciji maslaca i maslinovog ulja naglo popržimo gljive. Izvadimo ih i odložimo na toplo. Na vruću masnoću stavimo rižu i kosanu ljutiku koje popržimo da postanu staklaste. Polako i postepeno podlijevamo vrelim temeljcem i pirjamo uz neprestano miješanje. Ni u jednom trenutku riža ne smije plivati u tekućini već tekućinu s kojom podlijevamo pomalo dodajemo tek kad nam iza kuhače ostaje čist trag kao na slici.
Otprilike na polovici kuhanja riže dodamo pesto od gljiva i dobro ga umiješamo.
Pet do šest minuta prije no što će riža biti gotova dodamo prethodno popržene gljive. Popaprimo i pospemo svježim mažuranom i mljevenim korijandrom.
Rižoto odmah serviramo vruć uz dodatak nekog blažeg sira.
Nema komentara:
Objavi komentar