-50 dag drvenastog, otpadnog dijela šparoga
-15 dag kvalitetnog dijela od sredine i vrhova šparoga
-10 dag medvjeđeg luka
-15 dag prosa
-1 dcl maslinovog ulja
-2 l temeljca od korjenastog povrća
-1 kavska žličica zelenog papara
-1 žlica kiselog vrhnja po osobi
-sol
Šparoge očistimo i prelomimo na dijelu gdje same pucaju. Donji, drvenasti dio odložimo na stranu, a gornji razdvojimo na vrh i sredinu šparoge. Sredinu narežemo na sitne komadiće a vršak ostavimo u komadu.
Donji, drvenasti dio nauljimo maslinovim uljem i propustimo kroz stroj za mljevenje mesa.
Isto načinite s dvije glavice luka srednje veličine, a potom kroz stroj propustite i medvjeđi luk. Ukoliko ga nemate, zamijenite ga s 3-4 veća čena češnjaka.
Samljevene šparoge posolite i počnite pržiti na maslinovom ulju. Postepeno dolijevajte povrtni temeljac.
Dodajte mljeveni luk i ostavite da lagano kuha 45 minuta.
Dodajte mljeveni medvjeđi luk i pustite da tiho vrije još deset minuta. Skinite s vatre i pustite da se hladi sat vremena.
Dobro procijedite kroz gusto cjedilo, pritom gnječeći masu lopaticom kako bi iz nje istisnuli sve. U cjedilu treba ostati samo suha celulozna masa.
U drugoj posudi, na maslinovom ulju, kratko popržite prethodno namočeno proso.
Na poprženo namočeno proso dolijte procijeđenu juhu od šparoga, kuhajte desetak minuta, maknite s vatre i ostavite da miruje još dvadesetak. Proso će se dijelom raspasti, pa sve miksajte jednu minutu štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, svileno - baršunastu, krem teksturu.
Prije serviranja u juhu dodajte vrhove šparoga koje ste tek povenuli na maslinovom ulju i žlicu kiselog vrhnja.
Nema komentara:
Objavi komentar