Dragi čitaoče, drage Tavanašice i Tavanaši. Pred vama je još jedan, moj novi, veganski namaz, začinska smjesa, tj. chutney, ovaj put s okusom Levanta, i mirisom Indije, u stvari, pravi gastro fusion. Veganski da, ali ja ću vam ga preporučiti onako kako ga ja najviše volim, kao podlogu za izradu umaka u kojem ćete utopiti komadiće kratko wokiranih pilećih ili purećih prsa i s time obilato preliti kuskus ili rižu. A za to će biti potrebno:
Sastojci:
-1 kg očišćene pulpe zrelog manga
-35 dag bijelih kapulica
-25 dag pečene i očišćene slatke i ljute rog paprike
-20 dag prženog bijelog i crnog sezama
-20 dag prženih, slanih cashew oraščića
-1 stručak svježeg korijandra
-2 čajne žličice mljevenog korijandra
-2 čajne žličice muscovado šećera
-1 čajna žličica zelenog papra iz salamure
-1 limun
-1 jušna žlica starog, gustog, balzamičkog octa
-svijetlo sezamovo ulje
-krupna morska sol
Da bi napravili ovaj chutney treba misliti na vrijeme i u jesen spremiti dovoljno pečenih rog paprika. Možemo ih zamrznuti ili sačuvati u ulju. Ja kombiniram najmesnatiji crveni rog i leskovačke crvene, duguljaste, ljute. Pečene paprike, obavezno oguljene od kožice, nasjeckamo, začinimo korijandrom u prahu i lagano popečemo na svijetlom sezamovom ulju te ih odložimo sa strane.
Na sezamovom ulju kratko popržimo lučice, pospemo ih muscovado šećerom, posolimo, dodamo balzamički ocat i kriške limuna i polako pržimo desetak minuta.
...kako ja volim; kao umak uz wokirana pileća prsa i kuskus.
Ostaje još samo mango chutney napuniti u staklenke, sterilizirati i može krenuti na svoje prvo Tavansko Maloplacovanje.
Nema komentara:
Objavi komentar