23. 07. 2016.

Savijača od buče i maka u hrskavom tijestu s grizom




Sastojci za griz smjesu za premazivanje kora:
(količine za 3 savijače od 9 kora) 

-1,5 dcl čvrstog jogurta 
-1,5 dcl punomasnog kiselog vrhnja 
-2 jaja 
-15 dag pšeničnog griza 
-15 dag šećera 
-1 dcl ulja 
-1 prašak za pecivo

 Za svaku savijaču koristimo po 3 tanke kore koju svaku premažemo ovom smjesom. Smjesa od griza međusobno će povezati kore i tijekom pečenja učiniti ih posebno hrskavim. Ovu smjesu možete koristiti za sve slatke savijače.


Sastojci za nadjev:

-50 dag dobro ocijeđene buče 
-30 dag mljevenog maka 
-2,5 dcl punomasnog slatkog vrhnja 
-2 dcl bagremovog meda 
-1 čajna žličica Burbon vanilije u prahu 
-1 čajna žličica cimeta 
-pola čajne žličice kardamoma 
-naribana korica 1 limuna 




1 kg buče skromno posolimo i ostavimo oko sat vremena da dobro omekša i počne otpuštati vodu. Gnječeći je rukama iscijedimo 50% vode. Slatko vrhnje zagrijemo pred vrenje pa umiješamo vaniliju, cimet, kardamom i limunovu koricu. S ovom vrelom smjesom prelijemo mak, dodamo med i sve dobro izmiješamo.


Kore za savijaču premažemo griz smjesom i slažemo ih jednu na drugu.


Na premazane kore nanesemo i rasporedimo smjesu od maka i buče.


Smotane savijače položimo u pleh za pečenje koji smo namastili maslacem pazeći da između savijača ostavljamo dovoljno prostora jer će tijekom pečenja zbog smjese od griza savijače narasti. Odozgo ih također premažemo griz smjesom.


Savijače pečemo u pećnici na 170 C, na srednjoj prečki, oko 1 sat dok lijepo ne porumene. Pečene izvadimo i pustimo da se posve ohlade.


Ohlađene na sobnu temperaturu serviramo posute mljevenim šećerom.

2 komentara:

  1. Ovaj blog je nešto predivno!
    Otkrila sam ga, slučajno, tek danas, no već sam posta vrli fan!
    Zaista hvala na svom znanju, informacijama i ljubavi koju dijeliš s nama :)
    Do idućeg javljanja, pročitat ću sve (da, sve!) do sada objavljeno i biti željna (gladna!) novih postova :)

    S ljubavlju,
    Silvija

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Silvija, hvala ti na ovim predivnim riječima zbog kojih se ovo isplati raditi.
    Gastronomija je ista kao i ljubav. Umnožava se samo kada se dijeli. :)

    OdgovoriIzbriši