02. 09. 2016.

Perkelt od kečige na moj način





Sastojci: 

-50 dag fileta kečige 
-30 dag ljutike 
-3 svježe, zelene, jalapeno papričice 
-3 kavske žličice slatkog dimljenog Pimenton de La Vera 
-3 kavske žličice ljutog dimljenog Pimenton de La Vera 
-0,5 l temeljca od glava slatkovodnih riba
-1 jušna žlica svinjske masti 
-40 dag spatzli 
-10 dag svježeg kravljeg sira 
-2 jušne žlice punomasnog kiselog vrhnja 
-bijeli papar 
-sol


  Kečigu očistimo i filetiramo kako je detaljno opisano u postu "Dunavska princeza". Ako imamo veći primjerak za perkelt uzmemo prednji dio.


  Meso narežemo na male jednake komadiće. Posebno, od većih, masnijih riba, odvojimo i narežemo potrbušinu.


Na svinjskoj masti popržimo narezanu ljutiku, jalapeno papričice i potrbušinu od kečige. Jedan jalapeno izvadimo i odložimo na stranu. Dodamo dimljeni, slatki i ljuti, Pimenton de La Vera.


Podlijemo temeljcem od ribljih glava i pustimo da lagano kuha petnaestak minuta.


Štapnim mikserom sve pretvorimo u gusti umak kojega po potrebi još protisnemo kroz žičano cjedilo. U umak dodamo narezane komadiće mesa kečige i kuhamo na tihoj vatri još desetak minuta.


U vrućoj vodi skuhamo spatzle i ocijedimo ih. Sir i vrhnje dobro izmiješamo, dodamo, prije poprženi, na kolutiće narezani, jalapeno i popaprimo svježe mljevenim bijelim paprom. Sve izmiješamo sa spatzlima.


Spatzle sa sirom vrhnjem i jalapeno papričicom stavimo u sredinu tanjura, a okolo spatzli posložimo perkelt. Poslužimo uz neko dobro bijelo vino, a moja preporuka je Galićev sauvignon blanc.

2 komentara: