19. 06. 2017.

Savijača od crnog duda (murve) i skute




Sastojci za griz smjesu za premazivanje kora:
(količine za 3 savijače od 9 kora)


-1,5 dcl čvrstog jogurta
-1,5 dcl punomasnog kiselog vrhnja
-2 jaja
-15 dag pšeničnog griza
-15 dag šećera
-1 dcl ulja
-1 prašak za pecivo

  Za svaku savijaču koristimo po 3 tanke kore koju svaku premažemo ovom smjesom. Smjesa od griza međusobno će povezati kore i tijekom pečenja učiniti ih posebno hrskavim. Ovu smjesu možete koristiti za sve slatke savijače.


Sastojci za nadjev:

-45 dag crnog duda (murve)
-20 dag skute
-1 dcl slatkog vrhnja
-10 dag pečenih lješnjaka
-1 jaje
-10 dag panela šećera
-2 sjemenke tonke
-1 čajna žličica cimeta

  Od skute, vrhnja, mljevenih pečenih lješnjaka, jaja, panela šećera, tonke i cimeta mikserom izradimo mazivu smjesu.



  Tanke kore za savijaču premažemo griz smjesom i slažemo jednu preko druge.


  Posljednju, treću koru, namažemo griz smjesom nešto oskudnije i na dvije trećine tanko namažemo gore opisanu smjesu od skute.


  Pravilno, u jednom sloju, rasporedimo dud (murve).


  Savijače zamotamo, poslažemo ih u namašćeni lim za pečenje i premažemo ostatkom griz smjese.


  Savijače stavimo peći na 185 C, na srednju prečku 15 minuta da se na površini stvori tanka korica od griz smjese. Štapićem za ražnjiće savijače izbušimo po sredini kako bi mogla izlaziti para tako da ne bi popucale. Temperaturu smanjimo na 170 C i pečemo ih još oko 40 minuta dok lijepo ne porumene. Pečene izvadimo i pustimo da se ohlade.


  Ohlađene na sobnu temperaturu serviramo posute običnim mljevenim šećerom.

Nema komentara:

Objavi komentar