17. 10. 2010.
Namaz od zapalito tikve
Sastojci:
10 zapalito tikvi od 30-35 dag
30 dag ječma
20 dag bijelog dijela poriluka
10 g zelenog papra iz salamure
10 svježih listova kadulje
10 dag mljevenih pečenih lješnjaka
5 dag guščje ili pačje masti
sol
2,5 dcl vrhunskog Traminca (preporučam Trnavački misni traminac Đakovačke nadbiskupije)
Zapalito tikve zamotajte u mokri papir za pečenje, pa u alu foliju te ih pecite 50 min na 200 C. Ostavite ih da se ohlade u pećnici pa žlicom izdubite njihovo rumeno žuto „meso“ i odstranite koštice.
Na guščjoj masti pržite sitno kosani poriluk dok potpuno ne usahne i ostane bez vode, dodajte „meso“ tikvi, prethodno skuhani i ocijeđeni ječam, mljevene lješnjake i kadulju. Štapnim mikserom sve pretvorite u homogenu smjesu. Pirjajte ju 20-tak min, dodajte sol , vino i u mužaru zgnječeni zeleni papar, pirjajte još 3-4 min i punite u sterilizirane staklenke. Namaz čuvajte u hladnjaku.
Možete ga servirati samostalno uz bruschette ili uz dodatak vrhnja napraviti umak koji poslužite uz pačja prsa. Također preporučam mladu gusku obilno iznutra namazati ovom smjesom pa napuniti većim komadima tikve argente, otvore zašiti, a guščje pečenje poslužiti uz heljdinu kašu na koju složimo komade argente izvađene iz guske.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sav su se utikvanjijo.
OdgovoriIzbrišiPravi si tikvan.
hehehehe
Ja baš nisam veliki obožavatelj,radim samo nekoliko jela od buča i misirača.
Ali ove tvoje ljepotice baš vuku na isprobavanje.
Dlapek
Hvala, baš sam nešto tikvanjast u zadnje vrijeme.
OdgovoriIzbriši