20. 09. 2013.

Džem od vinogradarskih bresaka i dinje s Marsalom Rubino Dolce



Volim kuhati s desertnim vinima. Do sada ste već nebrojeno puta primijetili da kad kuham, pogotovo kad radim džemove i pekmeze, Porto, Sherry i Prošek teku potocima. Malo u voće, malo u mene.  
 
Breskvu i oskorušu, koja je inače moja tiha patnja, a što ćete uskoro, za kojih mjesec-dva, nakon prvih mrazeva i vidjeti, najviše volim oplemenjivati Marsalom. To divno sicilijansko desertno vino kad je načinjeno u svojoj rubino varijanti dolazi nam kao suho, polusuho i slatko.
Dolce oblik je kao stvoren za džemove i pekmeze. Prilično podsjeća na neke naše vrhunske prošeke, pogotovo pelješačke, rađene na plavcu malom no, Rubino Marsale imaju ono nešto posebno kad se u ustima izmjenjuju pečene šljive, tamno šumsko voće, dim i vanilija s mirisom pokisle crljenice.

Ako ste znalac i imate priliku birati, probajte one Rubino Marslale u kojima proizvođač naglašava Nerello Mascalese naspram Nero d'Avola. Nero d'Avola koje je predivno grožđe za Rubino Marsalu, kad je dominantno, istu previše uniformira.



Sastojci:

-2,5 kg očišćenih vinogradarskih bresaka 
-2,5 kg očišćene dinje 
-1 l Rubino Marsale 
-60 dag šećera 
-aru prah



Dvije trećine bresaka raspolutite i odstranite koštice. Položite ih u lim za pečenje. Kožicom neka stoje na dole, a s gornje strane ih pošećerite. Pričekajte da počnu puštati sok. Stavite ih peći na najgornju prečku pećnice 25 min na 200 C, nakon čega pećnicu ugasite, a breskve ostavite nekoliko sati da se potpuno ohlade. Odstranite im kožicu i narežite ih na male kriškice koje prelijte sokom kojega su pustile i Marsalom. 
Trećinu bresaka koje niste ispekli očistite od koštica i sirove izmiksajte u blenderu do potpuno glatkog i pjenastog moussea. Miris i svježina kao i ona lagana specifična gorčina vinogradarki, biti će uz Marsalu, dovoljan začin ovom džemu. Ne narušavajte ga drugim začinima jer ponekad "manje je više".


Kriškice pečenih bresaka, pijane od Marsale, zajedno sa svojim sokom i Marsalom dodajte u kašu od dinje.


Dodajte i glatko izmiksane nepečene breskve i sve dobro izmiješajte. Smjesu zagrijte na 85 C i dodajte aru prah. Temperaturu održavajte još desetak minuta, punite u sterilne staklenke i ponovno, zatvorene staklenke, sterilizirajte u vodenoj kupelji 45 minuta na 95 C.




Nema komentara:

Objavi komentar