29. 05. 2012.
Pesto od mlade ljutike, mladog češnjaka i korijandra
Mladi luk kozjak-ljutiku narežite na manje kolutiće. Isto učinite i s mladim češnjakom kojega treba biti 25%.
Izmjerite težinu i dodajte lišće korijandra u količini od 2% i po jednu jušnu žlicu zelenog papra u zrnu iz salamure na svakih dva kg. Posolite krupnom morskom soli u količini od 1,5%. Pomiješajte maslinovo ulje s guščjom masti, jako zagrijte i prelijte narezanu ljutiku, češnjak i korijander. Pustite da dijelom usahnu i počnu puštati vodu.
Premjestite u široku zdjelu, podlijte kombinacijom bijelog Porta (ili Prošeka) i Pošipa, pirjajte na tihoj vatri uz stalno miješanje dok ne ostane bez vode i počne se pržiti. Maknite sa štednjaka i izmiksajte u glatku, baršunastu kremu. Ako ljutika i češnjak nisu bili posve mladi postoji mogućnost da ćete smjesu morati protisnuti kroz cjedilo. Napunite boce i sterilizirajte ih u vodenoj kupelji.
Ljutiku i češnjak pokušajte nabaviti što svježiju, najbolje ju je raditi odmah po vađenju iz zemlje.
Ljutiku nakon pranja očistite do kraja skidajući i crvenkasti sloj nakon čega odrežite korijen.
Umjesto polaganog pirjanja na štednjaku, ljutiku i češnjak možete pripraviti i u pećnici. u tom slučaju, nakon što je podlijete Portom i Pošipom pecite ju na 175 C oko 1 sat, dok vino ne ispari, a ljutika ostane na masnoći. Pazite da ne zagori jer će postati gorka.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pam kak da sam ovo tek sad vidjela?
OdgovoriIzbrišiOpljačkat ću ti špajzu.
:)
Taj sustav brava i sefova ni iskusniji od tebe ne bi razvalili.
IzbrišiHehehehe...
Pozdrav,
Izbrišizanima me gde bi mogao dobiti sjeme za ljutiku ,tražim je več dugo,kod nas u Sloveniji toga nema,pa moram svako prolječe u Primorje ,kod nas je običaj več što pamtim,da se to jede uz velikonočnu šunku.
hvala. (tone.pirsic@t-2.net