29. 05. 2012.

Začinska smjesa "Dalmatina"



U gotovi pesto od mlade ljutike dodamo svježi bosiljak i motar. Poravnamo količinu da je svake biljke jednako. Dodamo malo listića ružmarina i oko 2% listića svježe crvene kadulje, te 10 % svježeg mažurana, timijana, vriska i origana. Bilju dodamo maslinovo ulje, najbolje od lastovke i drobnice, ulja treba biti toliko da smjesa u konačnici bude teško lijevajuće konzistencije, poput rijetke majoneze.

Luk kozjak ili ljutika
Kratko tostiramo pinjole ili blanširane bademe dok ne otpuste miris, dodamo krupnu sol i sve izmiksamo u glatku masu. Napunimo u bočice i steriliziramo u vodenoj kupelji. Ovu smjesu koja sadrži kompleks okusa Dalmacije raspršenih u vrhunskom ulju u jelima koristimo umjesto masnoće.


Na njoj pržimo, pirjamo, nju možemo dodati juhama, primjena joj je mnogostruka, a meni je nezamjenjiva kod svinjetine na roštilju i priprave divljači, pogotovo pernate.










Nema komentara:

Objavi komentar