29. 05. 2012.

Pesto od motara



Sastojci:

50 dag motara
12,5 dag blanširanih badema
12,5 dag očiščenih pistacija ili pinjola
pola jušne žlice zelenog papra iz rasola
1,5 dcl bijelog Porta
20 ml bijelog balzamičkog octa
ribana korica jednog limuna
5 kavskih žličica krupne morske soli


Motar narežemo i popržimo na maslinovom ulju na kojem smo već tostirali bademe, pistacije i zeleni papar iz rasola. Motar pržimo tek  2-3 min.



Čim uvene podlijemo Portom i s jednom žlicom bijelog balzamičkog octa, posolimo, dodamo  ribanu limunovu koricu i  pirjamo 1 - 2 min. Sve stavimo u mikser i sameljemo u gustu kremu.



Napunimo u bočice koje zatvorene pasteriziramo na 75 C. Možemo ga mazati na bruschettedodavati kao začin kod priprave pirjanaca od peradi, teletine, junetine, a nezamjenjiv je za janjetinu na roštilju, pod pekom ili pirjanu.


Daje snažan, neponovljivi rižoto od šparoga i boba.



Na hladnom i tamnom mjestu nepromijenjen ostaje 1 godinu.






Nema komentara:

Objavi komentar