29. 05. 2012.

Pesto od motara



Sastojci:

50 dag motara
12,5 dag blanširanih badema
12,5 dag očiščenih pistacija
pola jušne žlice zelenog papra iz rasola
1,5 dcl bijelog Porta
20 ml bijelog balzamičkog octa
ribana korica jednog limuna
5 kavskih žličica krupne morske soli


Motar narežemo i popržimo na maslinovom ulju na kojem smo već tostirali bademe, pistacije i zeleni papar iz rasola. Motar pržimo tek  2-3 min.



Čim uvene podlijemo Portom i s jednom žlicom bijelog balzamičkog octa, posolimo, dodamo  ribanu limunovu koricu i  pirjamo 1 - 2 min. Sve stavimo u mikser i sameljemo u gustu kremu.



Napunimo u bočice koje steriliziramo u vodenoj kupelji. Možemo ga mazati na bruschettedodavati kao začin kod priprave pirjanaca od peradi, teletine, junetine, a nezamjenjiv je za janjetinu na roštilju, pod pekom ili pirjanu.


Daje snažan, neponovljivi rižoto od šparoga i boba.



Na hladnom i tamnom mjestu nepromijenjen ostaje 1 godinu.






Nema komentara:

Objavi komentar