21. 08. 2014.

Bosanska ljutenica s bamijom




Zahvaljujem mojoj prijataljici Amri O. na ovom izuzetnom i iznenađujućem receptu.

Sastojci:

-1,25 kg svježe bamije
-5 kg crvene rog paprike
-2,5 kg patlidžana
-1 kg ljutike (luk kozjak)
-ljutih feferona po ukusu (ja sam stavio 5 habanero papričica)
-1 glavica češnjaka
-2 vezice peršina
-4 dcl ulja
-papar
-sol

 Bamija se prelije slanom vrelom vodom, ostavi stajati desetak minuta pa ju se ocijedi i ohladi. Veće se narežu na ploškice, a manje prepolove ili ostave u cijelom. Patlidžani se ogule, prerežu po duljini i ispeku sat vremena u pećnici na suho. Ohlade se i protisnu kroz stroj za mljevenje mesa na otvor 6 mm.

Ispeku se paprike, dobro zatvore u poklopljenu posudu i ostave preko noći da se upare. Oguli im se kožica, a meso također propusti kroz stroj za mljevenje na otvor 6 mm. Sok koji su paprike pustile sačuva se. Od ukupne mase oduzme se po jedna trećina bamija, patlidžana i paprike kojima se dodaju narezani feferoni i sve se ispasira ili izmiksa u homogenu pastu koju odložimo na stranu.


Na ulju se zastakli sitno kosana ljutika na koju se dodaju mljeveni patlidžani. Prži se desetak minuta pa se počne polako podlijevati sokom kojega se pustile paprike. Pirja se oko pola sata, tako dugo dok patlidžani piju sok. Doda se mljevena paprika i narezane bamije i sve prži desetak minuta nakon čega se doda izmiksana smjesa koja će sve povezati. Doda se sitno kosani češnjak i peršin, popapri i uz stalno i jako miješanje prži još 15 minuta. Vrela ljutenica se puni u sterilne staklenke koje se odmah zatvore i puste ohladiti.






Nema komentara:

Objavi komentar