03. 09. 2011.
Tikvice nadjevene kus kusom i pistacijama uz crnu Belugo leću u umaku od šafrana
Sastojci:
(recept napisan za jednu tikvicu, tj. za jednu osobu)
1 okrugla zelena tikvica težine 25-30 dag
3 jušne žlice bijelog kus kusa
2-3 jušne žlice crne Beluga leće
jušna žlica pistacija
3-4 čajne žličice slanutkovog brašna
2 dcl svijetlog povrtnog temeljca
1 dcl slatkog vrhnja
2-3 žlice tekućeg jogurta
0,06 g šafrana (1 vrećica Kotany šafrana dostatna je za 2 tikvice)
3 žlice sezamovog ulja
1 čen češnjaka
1 stapka mladog luka
pola čajne žličice mljevene piskavice
sol
bijeli papar
Crnu Beluga leću namočimo u hladnoj vodi 4-5 sati pa ju stavimo u posudu s vrelom posoljenom vodom i kuhamo 20- 25 min u omjeru 1,8:1. Ova preciznost kod kuhanja Beluga leće je potrebna kako bi do kraja kuhanja leća upila svu vodu zbog čega je neće biti potrebno cijediti. Na ovaj način Beluga leća će maksimalno zadržati sav svoj specifični miris protkan drvom, od sandalovine do cedra i orašast okus prema prženom lješnjaku koji će se kasnije tako čudnovato spojiti s mirisom sezamovog ulja u nešto plemenito i novo.
Tikvici odrežemo vrh i žlicom izdubimo tkivo tako da na kori ostane oko 1 cm. Izdubljene ostatke očistimo od eventualno većih sjemenki pa pulpu tikvice štapnim mikserom pretvorimo u pastu i odložimo na stranu. Tikvicu nauljimo sezamovim uljem i ispečemo u prethodno zagrijanoj pećnici desetak min na 200 C. Odložimo je pokrivenu na toplo. Zakuhamo povrtni temeljac do vrenja te ga prelijemo preko kus kusa.
Ostavimo 5 min dok kus kus nabubri i ocijedimo ga. Bijeli dio sitno kosanog mladog luka zastaklimo na ulju, tek da usahne, dodamo sitno kosani češnjak, mljevenu piskavicu i pistacije. Sve još kratko popržimo (manje od pola min), dodamo 2-3 žlice tekućeg jogurta, ocijeđeni kus kus, popaprimo, sve izmiješamo i odmah skinemo s vatre. Ovom smjesom napunimo tikvicu preko vrha i malo je utisnemo, tek da zadrži formu te ju odložimo na toplo.
Na sezamovom ulju kratko popržimo slanutkovo brašno, dodamo prethodno izmiksanu pulpu tikvice i slatko vrhnje pa pirjamo 5-6 min. Čim smjesa postane baršunasto glatka dodamo leću, sve zagrijavamo još par min, maknemo s vatre i umiješamo šafran kojeg smo prethodno oko pola sata namakali u par žlica toplog povrtnog temeljca. Tako će šafran osloboditi maksimum boje, a aroma će ostati sačuvana.
Servirajte ju s kapicom, slađa je. Dobar tek !
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar