27. 09. 2011.

Čokoladne kruškice B-52



U godinama poput ove, kada istovremeno uspijem nabaviti i crnu i bijelu murvu od jednog dijela uvijek radim pijani dvobojni „Pekmez Leteća tvrđava“. Prije nekoliko godina, u malom pitoresknom mjestu Brist, mjestašcu smještenom na samom moru podno Biokova postoji predivni cocktail bar. Dok smo ispijali B-52 barmen nam je poslužio hladne murve. Ta savršena kombinacija okusa inspirirala me da napravim ovu pekmezastu kombinaciju kao stvorenu za meni tako drage sladolede ili razne druge hladne ljetne slastice od kojih predstavljam „Čokoladne kruškice B-52“

1 kg bijele murve
1 kg crne murve
20 dag šećera za želiranje 1:2
1 Želin
0,8 dcl Grand Marnier
0,8 dcl Bailey Irish Cream
0,8 dcl Kahlua likera


Crne i bijele murve, očišćene od peteljki, svake posebno, štapnim mikserom pretvorimo u kašu kojoj dodamo polovicu količine šećera, pola Želina i polovicu koktela B-52. Smjese zagrijemo do vrenja. U sterilnu staklenku prvo nalijemo polovicu jedne, staklenku nagnemo i hladimo je u vodi dok se smjesa ne zgusne. Potom nalijemo drugu smjesu, staklenke zatvorimo i ohladimo.
Ovaj pekmezasti pripravak možemo miješati s različitim drugim sastojcima, ali kada ga čokoladiramo postaje nezaboravan.

Dvobojni džem od murve


Male ljetne kruškice ogulimo, raspolovimo i očistimo sjemenke. Ovlaš ih pošećerimo i kratko 7-8 min ispečemo u pećnici ugrijanoj na 200 C. U dvobojni džem dodamo jednaku količinu čokolade sa 70% kakao mase. Miješajući na pari otopimo čokoladu i u smjesu uronimo vruće kruškice. Ostavimo na vrućoj vodi dok ne postane mlako. Kruškice serviramo na čokoladiranom džemu kojeg odozgora još ukrasimo murvama u komadu. Rashladimo do kraja i poslužimo.


Čokoladne kruškice B-52

Fotografije jela označene su ceduljicom jer je jelo učestvovalo na forumskom gastronomskom natječaju







Nema komentara:

Objavi komentar